Praha je podle vlivného serveru Time out sedmým nejlepším městem pro život. Ne v Česku. Ani ve střední Evropě. Ani v Evropě. Na světě. Má prý mimo jiné spoustu zeleně a v době lock-downů se k obyvatelům chovala slušně.

Na to lze navázat uštěpačnými poznámkami. Deset z deseti Pražanů by s tímto hodnocením nesouhlasilo. Zvlášť teď, když nechal primátor Hřib rozkopat ulice, jako by tu hledal jantarovou komnatu.

Kateřina Perknerová
Meda. A kdo dál?

Naopak Pražákovo sebevědomí je tak či onak polechtáno. „A proč není mezi vybranými městy Brno? Zeptá se. Ne proto, že by bylo nezábavné. Prostě proto, že ho nejen v Praze, ale ani ve světě za město nepovažují.“

Vážněji se nabízejí dva závěry. Ten první: Česko není nějaká ubohoučká země. Je to zajímavý, krásný kout světa, který mají i jinde rádi. A dokonce ho obdivují.

Ten druhý: Pro cizince je Česko dost často spojováno pouze s Prahou. V dobách před koronavirem jí protékali turisté jako nekonečné zástupy mravenců. Jako v Benátkách či ve Florencii. Odjeli možná na Karlštejn a na pivo do Plzně, nikam dál.

Martin Komárek.
Zeman se pře s Hřibem

Teď světoví turisté skoro zmizeli a hlavní město je trochu jako nahé. Běžný občan výská, hoteliér a hospodský láteří. Jenže covid bude usměrněn a davy cizinců se vrátí. Měla by to být šance i pro další města, nejen pro ono Brno. Potřebují silnou reklamní kampaň v zahraničí. Stát by jim měl pomoci.