Konopí má léčivé účinky

ANO Je vědecky prokázáno, že konopí je lék. Pomáhá léčit potíže při roztroušené skleróze. Reguluje epileptické záchvaty. Zmírňuje či odstraňuje bolest, zmírňuje třes při Parkinsonově chorobě. Výčet toho, co léčí, je dlouhý. Stát to nedávno uznal a někteří nemocní mohou látku v omezeném množství vyzvednout na předpis. K většině se však nedostane a ti, kteří si rostliny pěstují, jsou popotahováni úřady.

NE Marihuana skutečně pomáhá při léčbě některých onemocnění. Její účinky však lze nahradit jinými léky, které nemají negativní vedlejší dopad. Lehká droga totiž zvyšuje sklony k depresím a může vyvolat psychózu. Zhoršuje paměť. Její kouření poškozuje plíce podobně jako kouření tabákových cigaret. Rozhodnout o tom, kdy pozitivní účinky převažují, může jen lékař, proto je jen na předpis.

Ilustrační foto.
ČERNÁ A BÍLÁ: Máme povolit eutanazii?

Marihuana je méně škodlivá než alkohol

ANO Češi patří k největším pijanům v Evropě. Stát stojí alkoholismus ročně kolem šedesáti miliónů korun, což je pětkrát víc, než kolik se vybere na spotřební dani. Alkohol zvyšuje agresivitu, a má tedy podíl i na kriminalitě. Přesto je tato droga legální a její reklama je povolena. Rekreační kouření marihuany může výrazně omezit spotřebu lihu a nemá negativní společenské účinky.

NE Škodlivost alkoholu je nepopiratelná. Řešením však není povolení jiné drogy, nýbrž ostřejší boj proti alkoholismu, například omezení či úplný zákaz reklamy. Přít se o to, která látka je škodlivější, nemá smysl. Pití alkoholu je všeobecně rozšířeno, zatímco kouření konopí není legální. Je velmi pravděpodobné, že v případě legalizace bude pro společnost ještě nebezpečnější.

Legalizace je světový trend

ANO Loni legalizovala marihuanu jedna z nejvyspělejších zemí světa, Kanada. V referendu si povolili rekreační „hulení“ i občané Kalifornie a několika dalších států USA. V mnoha evropských zemích, včetně Česka, je  víceméně tolerováno. Lidé si běžně pěstují několik konopných rostlin. Když je však někdo udá, policie musí zakročit a vyšetřovat přestupek.

NE Drtivá většina zemí je proti legalizaci této drogy. I naše sněmovna se tím v minulosti odmítla zabývat. Určitá míra tolerance vůči uživatelům marihuany není předstupněm jejího povolení. Demokratický stát je shovívavý vůči přečinům, které příliš neohrožují jiné lidi. Prodej však přímo ohrožuje mladé lidi, kteří si vytvoří návyk, který je často dovede ke konzumaci tvrdých drog

Evropská unie a Česká republika - Ilustrační foto
ČERNÁ A BÍLÁ: Je pro nás Unie k něčemu?

Stát na tom vydělá

ANO Pokud bude marihuana v rozumné míře povolena, stát vydělá hned dvakrát. Jednak ji může přímo zatížit vysokou spotřební daní, jakou zatěžuje tabákové výrobky. Vzhledem k oblibě konopí půjde o miliardové příjmy do rozpočtu. Jednak také skončí vše, co s sebou nese kriminalizace prodeje: podvody, prodej škodlivých náhražek a spojení s tvrdými drogami.

NE Alkoholismus je legální a přináší škodu nejen pijákům, ale celému národnímu hospodářství. Pokud bude kouření konopí povoleno, léčba nemocí, které způsobuje, přijde stát draho. Těšit se na příjmy z vysoké spotřební daně je iluzorní. Chudší konzumenti stejně budou s vervou rostlinky pěstovat doma. Nebo si půjdou pro drogu na černý trh, kde bude lacinější než ve státních kamenných obchodech.

EET. Ilustrační foto.
ČERNÁ A BÍLÁ: Mají mít EET všichni podnikatelé?