Desítky milionů dolarů, které mizí v nenávratnu. To si lze pomyslet při pohledu na kdysi slavné stavby, které chátrají a mění se v ruiny. Jejich stavitelé i investoři mohou prakticky jen skřípat zuby při pohledu na to, jak se jejich peníze, vize a očekávaní mění v prach a suť.

Podle některých záběrů je peruánská nekropole jen pro silné povahy.
Nekropole v Peru nahání hrůzu. Mumie i po tisíci letech mají kůži a vlasy

Seznam takovýchto projektů přinesl web investing.com. Z dostupných zdrojů zjistil náklady na stavbu a převedl je do současných cen. Deník vybral TOP 5 z nich.

1. Hotel Ryugyong

Kde stojí: Pchjongjang v Severní Koreji
Zahájení stavby: 1987
Dokončení stavby: dosud nedokončeno
Vynaložené náklady: 750 milionů dolarů

Chlouba severokorejského režimu – hotel Ryugyong s plánovanou výškou stavby 330 metrů. Začal se stavět v roce 1987, jenže práce nešly zcela podle očekávání. Stavba se postupně prodražovala tak moc, až byla v roce 1992 zastavena. Dělníci se na stavbu vrátili v roce 2008 s tím, že práce dokončí v roce 2012. To se ale nepodařilo. Hotový je jen exteriér.

„I v roce 2016 turisté hlásili, že po dlouhých letech viděli uvnitř hotelu aktivitu, kdy se zdálo, že svítí světla a začal znovu stavební ruch,“ přiblížil web listu NY Post. Jak se ukazuje, ani v tomto roce se k dokončení příliš nepřispělo. A není pochyb o tom, že nyní utracených minimálně 750 milionů dolarů chudým Severokorejcům chybí.

Hotel Rjugjong je možné považovat za neuváženou investici severokorejského režimu.Hotel Rjugjong je možné považovat za neuváženou investici severokorejského režimu.Zdroj: Shutterstock 

2. Památník Buzludzha

Kde stojí: Buzludzha v Bulharsku
Zahájení stavby: 1974
Dokončení stavby: 1981
Vynaložené náklady: 35 milionů dolarů

Památník Buzludzha se nachází na stejnojmenném vrcholu ve středním Bulharsku. Vznikl jako symbol moci a věčného věhlasu bulharské komunistické strany. Stavba byla zahájena v roce 1974 a dokončena o sedm let později.

„Betonový kolos přivítal v 80. letech více než dva miliony lidí. O deset let později však byl uzavřen a začal chátrat,“ uvedl například web thespaces.com. Zánik památníku samozřejmě souvisí s koncem socialistické éry někdejšího východního bloku.

Buzludzha se postupně mění v ruiny, jak ukazuje reportáž z místa:

Zdroj: Youtube

3. Coco Palms Resort

Kde stojí: Havaj
Zahájení stavby: 1952
Dokončení stavby: 1953
Vynaložené náklady: 135 milionů dolarů

Coco Palms Resort je jedno z nejznámějších havajských letovisek, které kdysi přivítalo mimo jiné hvězdy, jako byl Elvis Presley a Frank Sinatra. Resort byl totiž v hollywoodské komunitě velmi populární. Natáčelo se zde i několik filmů včetně Presleyeho muzikálu Blue Hawaii.

Pro stavbu byl zlomový rok 1992, kdy byl výrazně poničen hurikánem Iniki. Od té doby zůstala stavba v neradostném stavu. V roce 2016 se skupina investorů snažila dát resortu nový život. Nakonec ale nesehnala dostatek finančních prostředků a projekt tak v roce 2019 skončil nezdarem.

Coco Palms resort takto chátral v roce 2006.Coco Palms resort takto chátral v roce 2006.Zdroj: cs.wikipedia.org, FunksBrother, CC BY-SA 3.0 

4. Olympijské sportoviště v Aténách

Kde stojí: Atény v Řecku
Zahájení stavby: 2002
Dokončení stavby: 2004
Vynaložené náklady: 160 milionů dolarů

Města pořádající olympijské hry jsou vždy pod obrovským tlakem, aby nabídla kvalitní zázemí a podmínky pro všechny účastníky. Atény v roce 2004 nebyly výjimkou. Na pořádání olympijských her vynaložily neuvěřitelných 11 miliard dolarů, přičemž 160 milionů dolarů padlo jen na vybudování ubytování pro soutěžící v olympijské vesnici. A jak už to tak bývá, tento typ objektu často zůstane bez dalšího využití a začne se na něm podepisovat zub času.

Scenérie jako z kýčových pohlednic nabízí prožít na vlastní kůži kanadské Nové Skotsko.
Hity letošní dovolené? Lonely Planet vsadilo na moře, jídlo a méně známá místa

„Pro mnoho Řeků, kteří původně překypovali pýchou, se drahé olympijské hry staly příčinou hněvu. Proč? Protože země se dostala do ekonomických potíží a s tím se pojí vysoká nezaměstnanost a snížení životní úrovně,“ uvedl web listu The Guardian.

Olympijská vesnice v Aténách byla využívána jen pár týdnů. Léta se mění v ruiny.Olympijská vesnice v Aténách byla využívána jen pár týdnů. Léta se mění v ruiny.Zdroj: Shutterstock

5. Hotel HALUDOVO Palace

Kde stojí: ostrov Krk, Chorvatsko
Zahájení stavby: 1971
Dokončení stavby: 1972
Vynaložené náklady: 45 milionů dolarů

Web britského deníku The Sun objekt popisuje jako kdysi luxusní letovisko v Chorvatsku, ve kterém šampaňské teklo proudem. Místo proslulo také nezdaněnými hazardními hrami a sexy personálem. Uvnitř hotelu byly koktejlové bary, sauny, golfová hřiště, tenisové kurty a bazény, z nichž jeden byl údajně plný šampaňského. „Jednou z nejznámějších osob, které v hotelu pobývaly, byl irácký diktátor Saddám Husajn,“ uvedl web The Sun.

Za projektem stojí zakladatel časopisu Penthouse Bob Guccione, který do něj investoval 45 milionů dolarů a ještě němu přidal kasino Penthouse Adriatic Club. Doufal, že zlepší vztahy mezi USA a Jugoslávií tím, že povzbudí Američany k návštěvě ostrova.

Hotel HALUDOVO Palace na videu, které ukazuje někdejší a následný vzhled:

Zdroj: Youtube

Hotel ve svém nejvěhlasnějším provozu vydržel asi rok, než se dostal do finančních potíží a ze své mimořádné úrovně musel slevit. Provoz definitivně ukončila válka v Jugoslávii v 90. letech.