Za celým projektem uskutečněným v obchodním domě Kotva stojí spolek Art Salon S, který podporuje umění a připravuje nejrůznější výstavy. „V letech 2016-2017 jsme v našem galerijním prostoru v Tančícím domě uspořádali výstavu Retro 70. a 80. let, která měla obrovský úspěch, což nás přivedlo k plánu v Praze otevřít celé Retro muzeum,“ uvedl ředitel expozice Robert Vůjtek.

Expozice tvoří 15 tematických okruhů mapujících běžný život, design a trendy v Československu. V hlavní části expozice jsou vyhotoveny repliky panelákových bytů tak, jak je měly kvůli omezenému sortimentu skoro všechny socialistické domácnosti víceméně totožné. Atmosféra doby tak dýchá například z Tesla spotřebičů a předmětů denní potřeby, kompletně zařízených obývacích pokojů, ložnic i pokojíčků plných mončičáků, céček a Merkuru.

Jurkovičova rozhledna na Karlově kopci v Rožnově pod Radhoštěm oslavila 10. výročí otevření.
Jurkovičovu rozhlednu stavěli až na třetí pokus. Původně měla stát jinde

Další expozice nabízejí ukázky dobové elektrotechniky a toho nejlepšího z odívání ze Svitu, Elite či domácí pletené módy. „Zároveň se věnujeme každodennosti a životnímu stylu v tehdejším Československu. Těšte se třeba na přehlídku pracovních plášťů, montérek nebo zástěr. Nechybí však ani stará známá žena za pultem,“ dodal Vůjtek.

Fenomény dané doby 

Instalace vystihuje i typické zájmy a fenomény oné doby, jako bylo například modelářství, sběratelství nebo všem známé chataření. Představujeme také výrobní nábytkářská družstva jako UP Rousínov, Hikor Písek nebo Dřevotvar z Jablonného nad Orlicí.

Vodní nádrž Šance v údolí Beskyd, 22. května 2022, Staré Hamry
OBRAZEM: Český Yellowstone? Opomíjený kout Beskyd nabízí kouzelné výhledy

„Naše výstava tak přibližuje dobu, kdy v Československu vládne pevná ruka svazu, staví se první sídliště budoucnosti na pražském Jižáku a Vladimír Remek hrdě pluje vesmírem. Vorlíčkova česko-německá Popelka má premiéru v biografu a v Praze se koná mezinárodní módní přehlídka zemí RVHP. Českoslovenští hokejisté se na domácím turnaji stávají mistry světa a Karel Gott láme srdce fanynek,“ dodal Vůjtek ve své prezentaci věnované expozici.