Průmyslová hala získala celosvětové ocenění Breeam 2016 New Construction.

V Chebu se potvrdilo, že to nemusí být vždycky pravda. Stavebním společnostem Panattoni a Accolade se tam podařilo vybudovat jedinečnou průmyslovou halu, která získala celosvětové ocenění Breeam 2016 New Construction.

Cizí název určuje, jak hodně je hala anebo dům šetrný k životnímu prostředí. Ekologicky šetrná stavba vyrostla v Chebu ve zdevastovaném areálu bývalých chebských strojíren. Odbornou porotu, která o ocenění rozhodovala, nadchlo zejména to, že se tu při stavbě nové haly podařilo využít a zrecyklovat 90 procent staré stavby a demoličního odpadu. V hale se navíc splachuje dešťovou vodou, stíní předokenními žaluziemi a její okolí zdobí hmyzí hotel i venkovní posilovna pro zaměstnance.

Hala funguje jako hlavní distribuční centrum německého online prodejce Real Digital.

„To, že projekt v Panattoni Parku Cheb South dosáhl hodnocení Outstanding při certifikaci Breeam, svědčí o vizi klienta a tvrdé práci a odhodlání hodnotitelů i širšího projektového týmu. Při realizaci skutečně udržitelné stavby s tak vysokým skóre nestačí jen zaměřit se na jednu oblast, ale je třeba sledovat všechny dohromady. Celý tým může být právem hrdý na tento úspěch, který je vzorem pro další projekty nejen v České republice, ale i po celém světě,“ informoval Shamir Ghurma, ředitel společnosti Breeam, která po celém světě provádí certifikace budov udržitelného rozvoje.

IlustraceZdroj: archivZelená změna u vás: Každá třetí koruna, kterou v příštích letech získá Česko z evropských fondů, by měla jít na změnu naší země v ekologicky šetrnější stát. Jde o mnoho desítek miliard, které by měly pomoci omezit změny klimatu. Deník vám pod logem „Zelená pro Evropu“ přináší ve spolupráci s EURACTIV.cz příběhy z oblasti ekologie a zkoumá, koho a jak se může tato změna dotknout a jak ji dobře využít.

Důraz na ekologii doslova dýchá na každém z 27 tisíc metrů čtverečních, na kterých se hala rozprostírá. Nejdůležitější ekologické parametry má přitom v oblasti nakládání s vodou, což koresponduje se stále aktuálnějšími dopady klimatické změny a nedostatkem vody. Pomocí unikátnímu systému splachování toalet dešťovou vodou se podařilo oproti průmyslovému standardu snížit spotřebu pitné vody o celkem 84 procent.

Průmyslová hala je vybavena také chytrým LED osvětlením, měřením a optimalizací spotřeby energie anebo exteriérovými žaluziemi, které významně šetří energii potřebnou na klimatizaci prostoru. „To všechno se podílí na snížení spotřeby energie o 56 procent a uhlíkové stopy o 58 procent. Navíc více než 12 procent materiálů, které jsme při stavbě použili, má některý z dalších ekologických certifikátů,“ vysvětlil PR manager Panattoni Parku Karel Taschner.