Všichni, kteří kolem hnízda prochází, se zastavují a kochají se pohledem na samici i samce. Čápi přilétli opět jako v minulých letech ze zimoviště na jihu Německa. Čáp bílý má délku těla 95 - 110 centimetrů a rozpětí křídel 180 - 218 centimetrů, samec je o něco větší než samice. Hmotnost se pohybuje v rozmezí 2 - 4 kilogramů. Ve zbarvení převažuje bílá barva, letky jsou černé, zobák a nohy červené.



Obě pohlaví jsou zbarvena stejně, mladý pták má matněji červený zobák s tmavou špičkou. V letu drží na rozdíl od volavek a pelikánů krk natažený. Typickým zvukovým projevem je klapání zobákem, kterým se ozývá hlavně na hnízdě. 

Mária Cibová