Jejich aktivity zahrnují především terénní monitoring a z něj vycházející výzkum těchto chráněných druhů od Beskyd a Jeseníků, přes střední, severní a západní Čechy až po Šumavu a Pošumaví. Svým rozsahem se tak jedná o jednu z nejrozšířenějších aktivit tzv. „občanské vědy” u nás. 

K velkým šelmám přibyl dobrovolníkům hlídek také monitoring kočky divoké
V minulém roce zasahovalo na naše území 22 vlčích teritorií. Právě ty pomáhají mapovat dobrovolníci Vlčích a Rysích hlídek. Zároveň se zapojují i do monitoringu rysa ostrovida jak v jeho původní populaci v Beskydech a v Javorníkách, tak v reintrodukované populaci na Šumavě a v Pošumaví. Na moravsko-slovenském pomezí pomáhají dobrovolníci i s monitoringem výskytu medvěda hnědého. Nově se ale hlídky zapojují taky do mapování menší chráněné šelmy - kočky divoké.

Na výsledky Vlčích a Rysích hlídek navazuje výzkum prestižních institucí
Výzkum takto velkých savců je časově a kapacitně náročný. Šelmy využívají ke svému životu rozlehlá teritoria a dokáží se v krátkém čase přemístit na velké vzdálenosti. Státy Evropské unie mají povinnost monitorovat populace těchto chráněných zvířat na základě takzvané Směrnice o stanovištích (92/43/EHS). Právě pro náročnost sběru dostatečného množství dat zapojuje Hnutí DUHA Olomouc do terénního monitoringu stovky dobrovolných mapovatelů. Jejich zjištění, nálezy a získané vzorky následně zkoumají vědecké instituce od univerzit až po Akademii věd. Dobrovolníci pomáhají sběrem trusu, moči či srsti velkých šelem zjišťovat informace o jejich genetickém původu či potravních návycích. Nálezy stop pomáhají ochraně těchto druhů - odhalují prostorové nároky zvířat, způsob využívání krajiny a kořisti i nároky na ochranu citlivých klidových území, které šelmy potřebují pro rozmnožování a výchovu mláďat. 

V Krušných horách se vlci usazují už pět let, letošní sezóna Vlčích a Rysích hlídek začne právě tady
Letošní sezónu zahájí úvodní seminář v Krušných horách. Ten bude probíhat celý víkend od pátku 1. října v horské obci Vejprty. Noví zájemci se od zkušených lektorů dozví základní informace o biologii a ekologii vlků, kteří se v Krušných horách znovu usazují od roku 2016. Součástí semináře ale budou také přednášky o životě rysů, významu velkých šelem v lesním ekosystému, o myslivosti nebo dosavadních výsledcích výzkumu šelem v Česku a v Evropě. Podstatnou součástí školení je sobotní celodenní ukázka terénního stopování divokých zvířat přímo ve vlčím teritoriu. Školení pro nové dobrovolníky letos mimo jiné podpořil také Karlovarský kraj.

Štěpánka Kadlecová, koordinátorka Vlčích hlídek v Krušných horách, uvedla: „Letošní rok nám aktivní monitoring v oblasti Krušných hor komplikovalo hned několik věcí: covidová situace, přírůstek do rodiny a především problém s pravidelným odcizováním fotopastí. Přesto všechno víme, že se vlci aktivně pohybují po celých Krušných horách v počtech cca 12 jedinců, kteří však nepatří k jedné smečce. Cílem letošní zimní sezóny proto bude zjistit přesnější rozmístění a rozdělení krušnohorské vlčí populace, což bez aktivních dobrovolníků půjde jen těžce. Zájemci o seminář pro nové dobrovolníky Vlčích a Rysích hlídek se mohou těšit nejen na inspirativní víkend strávený v přírodě a na naší krušnohorské základně, ale třeba i na exkurzi u největšího místního chovatele ovcí.”

Barbora Černá, koordinátorka Vlčích a Rysích hlídek, řekla: „Široká síť dobrovolníků, pokrývající téměř celou Českou republiku, se kromě samotného sběru a evidence dat o velkých šelmách a dalších chráněných druzích zaměřuje i na sledování možné nelegální činnosti v přírodě (např. vyvážení odpadu, kladení živočišných  návnad) a podílí se na osvětě prostřednictvím infostánků na veřejných regionálních akcích.  Zájem dobrovolníků je každým rokem velký, což potvrzuje i fakt, že už v tuto chvíli máme u některých seminářů naplněnou kapacitu a je možné se na ně přihlásit pouze jako náhradník.”   

Seminářů pro nové dobrovolníky se letos uskuteční celkem pět v různých oblastech ČR:

Kontakty:
Štěpánka Kadlecová, koordinátorka Vlčích hlídek v Krušných horách, stepanka.kadlecova@hnutiduha.cz, 608 983 426
Barbora Černá, koordinátorka Vlčích a Rysích hlídek, barbora.cerna@hnutiduha.cz, 778 969 368.

Hnutí Duha