Snad k nejoblíbenějším patří malebný lednický zámek a výlety po krajině rozlehlého lednicko-valtického areálu. Návštěvníci si zamilovali lednické zahrady a park, ať už na jaře a v létě září barvami nebo s příchodem podzimu zvou k melancholickým procházkám.

Karlštejn
Tipy na výlet: Z naší bohaté galerie středočeských zámků si vybere každý

Obnovená Vrchnostenská zahrada je letošním lákadlem hradu Pernštejna, na kterém návštěvníci obdivují i samotnou mohutnost a dochovanou podobu mocné pevnosti hrdého šlechtického rodu. Vyhledávaným cílem výletů zejména pro lidi v Brně je hrad Veveří. Jedni obdivují samotný rozlehlý hrad a jeho expozice, druzí odpočívají u stánků s občerstvením na trávě na velkém předhradí po vycházce od blízké přehrady. Naši čtenáři si oblíbili například i zámky v Lysicích, Mikulově nebo zříceninu hradu nad Boskovicemi.

Na Vysočině mířili mnozí výletníci nejen na vyhledávaný zámek ve Ždáře nad Sázavou a sousední poutní kostel svatého Jana Nepomuckého či do Třebíče nebo Telče a Jaroměřic nad Rokytnou, ale také na zámky v Náměšti nebo Valči.

A kam se kvůli kráse, historii nebo duchu místa vracíte vy? Objevili jste při letních toulkách nějakou pro vás novou historickou nádheru. Podělte se o své zážitky a fotky a pošlete je na e-mail redakce.