Šašliky z kapra
600 g úzkých porcí kapra, sůl, olej, 60 g slaniny, 4 menší cibule, mletý černý pepř, mletá sladká paprika, 40 g másla, 1 kyselá sterilovaná okurka, 1 sterilovaná kapie, 2 rajčata
Porce kapra nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, poprášíme paprikou, pokapeme olejem, slaninu pokrájíme na tenké čtverečky, cibuli na kolečka a střídavě napichujeme na kovové jehly nebo špejle a za častého potírání olejem pečeme nad rozehřátým grilem. Při pečení šašliky obracíme. Když kapří maso změkne, šašliky přeložíme na vyhřáté talíře, přelijeme horkým máslem.
Podáváme s brambory a zdobíme okurkou, kapií a rajčaty.

Grilované papriky
120 g paprik, 10 g tuku, sůl, mletý černý pepř
Jaderníčků zbavené celé papriky osolíme, potřeme tukem, popřípadě okořeníme a grilujeme, až začnou hnědnout.

Jiří Mika