Před nedávnem jsme oslavili Mezinárodní den žen. V tento den je obvykle zvykem si připomínat ženy, které dosáhly úspěchu a udělaly pro společnost něco výjimečného. Naše lázeňské město si připomíná lady Abrahams, která nás opustila před patnácti lety ve věku 95 let a jejíž osud je podobný úžasnému dobrodružnému románu, který napsal talentovaný a skvělý spisovatel.

Luisa se narodila v Praze v židovské rodině lékaře Leopolda Kramera, který vlastnil velkou soukromou nemocnici. Po letech během rozhovoru vzpomínala, že dobře znala T.G.Masaryka, protože jeho manželka byla hospitalizována v nemocnici jejího otce a Masaryk ji chodil i se synem Honzou každý den navštěvovat.

Luisa se v mládí začala zajímat o golf a projevila pozoruhodný talent i schopnosti. V té době existovala pouze tři golfová hřiště, a to v Praze, Karlových Varech a Mariánských Lázních. A Luisa často hrála a trénovala v Mariánkách.

Lazurový vrch se nachází na Chebsku.
Lazurová hora obsahuje nikl a kobalt

Zde se seznámila s golfistou Henrym Cottonem, který ocenil její herní schopnosti a pozval ji do Anglie si zahrát. Do Anglie odjela v roce 1939 a v Anglii navždy zůstala, což jí zachránilo život. Hitler v této době okupoval Československo a celá její rodina zemřela během druhé světové války. Otec i matka zemřeli v koncentračním táboře Osvětim.

Budoucí lady Luisa Abrahams se seznámila se svým manželem v londýnském obchodě, když si šla koupit kalhoty. Se sirem Charlesem Abrahamsem žili šťastně po dobu 48 let. Zajímavé je, že Luisa během války v Británii působila v českých leteckých jednotkách, kde dosáhla hodnosti majora.

Na konci šedesátých let navštívila Československo navzdory všem vízovým překážkám komunistického režimu a přivezla svým krajanům nejdůležitější dárek: spoustu golfových holí.

Snad jedním z nejpamátnějších činů Lady Luise, za který jí budou čeští golfisté a české golfistky navždy vděční, je, že napsala žádost královně Alžbětě o udělení titulu „královského“ golfového klubu Mariánské Lázně a golfový klubu díky její přímluvě tento titul získal.

Při vzpomínce na svou původní vlast v rozhovoru pro BBC lady Abrahams řekla: „poněvadž Mariánský Lázně jsou moje nejzamilovanější místo. Tam bych já chtěla žít…”.

Elena Sorokina, Lokální destinační agentura KIS Mariánské Lázně