Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept
Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.
Zde přinášíme tip od dvaaosmdesátiletého čtenáře Lubomíra Kouteckého z Plzně, jak si doma připravit lahodnou tlačenku. Pan Lubomír ji vytváří i několikrát do roka. Do světlé tlačenky nepřidává vnitřnosti. S octem a cibulí pak pokrm podává. „Pochutnají si vždy vnoučata i pravnoučata,“ pochvaluje si čtenář.
Tlačenka podle Lubomíra
Suroviny:
1 kg vepřové plece
1 vepřové koleno
200 g vepřového bůčku
1 vepřový jazyk
6 vepřových nožiček
2 cibule
1 velký česnek
1 velkou mrkev
1 petržel
kousek celeru
černý pepř
nové koření
bobkový list
česnek
majoránka
sůl
Postup:
Koleno s nožičkami očistím a dám do hrnce, zaliji vodou, přidám lžíci soli a vařím asi čtyři hodiny. Do dalšího hrnce vložím plec a bůček. Přidám rozpůlené cibule, pár stroužků česneku, očištěnou zeleninu, bobkové listy, kuličky pepře a nového koření. Zaliji vodou a vařím, dokud maso nezměkne. Uvařené koleno a nožičky vyndám a oberu. Kůži nadrobno nakrájím. Uvařené maso z druhého hrnce také nakrájím na větší kostky.
Všechno pokrájené maso dám do čistého hrnce, přidám prolisovaný čerstvý česnek, majoránku, pepř a sůl. Zaliji vývarem z nožiček a přidám tři naběračky vývaru z masa. Dám na sporák, nechám rychle přejít varem. Poté případně ještě dochutím.
Ještě teplou hmotu promíchám a hned plním do sáčků na tlačenku. Naplněné tlačenky dám na plech a několikrát otočím. Obsah se tak uvnitř rovnoměrně rozprostře. Nakonec je i s tácem nechám v chladu odpočinout. Během chladnutí je pak ještě párkrát přetočím, aby se koření, maso a tuk neusadily na jedné straně.
Máte také svůj zaručený zabijačkový recept? Pochlubte se jím a pošlete nám ho na e-mail: servis.zapad@denik.cz, my jej poté rádi zveřejníme. Přiložit můžete i fotografie.