V současnosti je v ČR okolo 120 lesních mateřských škol, ta chebská by byla tou nejzápadnější na mapě. Chebský spolek potřebuje k provozu klubu vybudovat zázemí v podobě přístřešku a připojené maringotky či chatky. Potřebné finance se rozhodl získat prostřednictvím sbírky na portále Darujme.cz

„Podařilo se nám získat do nájmu krásnou zahradu v blízkosti areálu chebské Krajinky. Máme již zájemce ze strany rodičů, druhého pedagoga a získaly jsme grant na stavbu dřevěných kadibudek. Chybí nám však kvalitní zázemí. Zkoušíme získat potřebné finance prostřednictvím dárcovské kampaně, oslovujeme nejen své známé a podporovatele, ale i firmy. Věříme, že finance vybereme, i když možná ne tak rychle, jak jsme původně doufaly. I tak ale klub v září otevřeme, máme připravené provizorní zázemí v podobě kvalitního stanu či mobilní buňky. Vlastně tak začíná většina lesních klubů.“ říká Marcela Ambrožová, hlavní pedagog lesního klubu.

A proč spolek začíná otevřením právě lesního klubu?

„Lesní klub je takový předstupeň lesní mateřské školy. Je určen pro předškolní vzdělávání dětí a výuka zde probíhá dle konceptu lesních mateřských škol. Největším rozdílem je to, že klub na rozdíl od školy není registrovaný v rejstříku MŠMT a tudíž nedostává finanční podporu na mzdy pedagogů. Na druhou stranu je zde oproti školce výhoda jednodušších pravidel.“ doplňuje Ambrožová.

Zdeňka Brožová