Pln optimismu jsem kontaktoval příslušný odbor zdravotnictví na krajském úřadu – nikdo nic neví…Dva dny nato vidím a slyším v televizi premiéra této země:

„Řekněte mi, který doktor nemá roušky, a já mu je osobně přivezu…“

Pane premiére, jsem lékař v odborné ambulanci polikliniky, denně vyšetřuji a ošetřuji desítky převážně starších občanů s akutními i chronickými problémy. A ROUŠKY NEMÁM do dnešního dne. PŘIVEZETE MI JE????

Chápu těžkosti vlády s obstaráváním OOP, kterých jsou dnes třeba miliony, ale vadí mi, že vláda - potažmo kraj – neřekne jasně: Občané, roušky a respirátory nemáme, šijte si je sami, lepší jakákoliv pomůcka než žádná!!

Lékaři, pokud nemáte OOP, omezte provoz své ordinace na minimum, omezte pohyb lidí, buďte k dispozici pouze pro akutní a nejnutnější případy!!

Dnes je to pátý den od slibů a z krajského úřadu jsme my – lékaři neobdrželi jediný pokyn epidemiologa, jaký režim provozu nastavit, jaká opatření provádět, takže ve zdravotnických službách kraje je chaos a zmatek. Někde ordinují, jinde jen částečně, někde je zavřeno úplně, jinde se vesele operují i odkladné operace…

Dle mého soudu lékaře se 40letou praxí v medicíně měl již dávno krizový štáb kraje dát jasné instrukce ohledně zdravotnických služeb kraje. Nestalo se. Takže díky tomu, že lidí do ambulance chodí méně, má moje zdravotní sestra čas na to, že stříhá látku, a až přijde domů, zasedne k šicímu stroji a bude po zbytek dne šít roušky pro nás a naše pacienty…

MUDr.Jiří Kaplan, ortoped