„Dřu, abych přehlušila bolest,“ svěřila se Deníku. Blesková povodeň jí vzala dceru. „Dokud makám, nemám čas na to myslet. Jakmile si sednu nebo lehnu…“ říká roztřeseným hlasem a otírá slzy.

Její osmačtyřicetiletá dcera Hanka bydlela se svojí rodinou hned naproti. Domy od sebe vzdálené zhruba 20 metrů rozděluje potok. Právě ten se stal ženě osudným.

Přívalový déšť z okolních lesů strhl klády, které postupně narážely do domu a vytvořily obrovskou hráz, přes niž se valilo obrovské množství vody. Hladina vylétla vzhůru a masa vody obstoupila dům, silný tlak rozbil okno pokoje, v němž se zrovna nacházeli jeho obyvatelé.

„Voda prý hned zaplavila místnost až ke stropu. Zeť stihl zachránit mého vnuka, Haničku už ale nenašel. Utopila se,“ popisuje tragédii zoufalá seniorka.

Pozemek rodiny Šenkových ze zaplaveného Břevence, místní části Šumvaldu, 8. 6. 2020
Noční drama přineslo tragédii. Bylo to jako bílá vánice, líčil muž z Břevence

O smrti dcery se dozvěděla od zetě po telefonu. Nemohl se dostat z budovy ven. Mostek coby jediná přístupová cesta k domu byl zatarasený kládami, takže ani ona nemohla k nim.

Podrobnosti tragédie znát nechce.

„Už tak mě to bolí. Kdo to nezažil, nepochopí,“ snaží se nerozplakat.

Příjemná žena a šikovná kadeřnice

Zatím jedinou oběť bleskové povodně na Uničovsku a části Šumperska popsali lidé ze sousedství jako velmi příjemnou ženu. Pracovala v Mohelnici v autoprůmyslu.

„Ale také to byla šikovná kadeřnice. Spoustu místních stříhala, když ji požádali,“ doplnila jedenaosmdesátiletá obyvatelka Břevence, která se od osudné noci nevyspala.

Z místností musela čerpat vodu, její dům však naštěstí větší škody neutrpěl. S okolním pozemkem je to horší. Spoušť.

Šumvald. Druhý den po bleskové povodni, 9. června 2020
Do Šumvaldu míří dobrovolníci z celého regionu. Vyplavených je na 200 domů

Klády nesla voda půl kilometru, pak udělaly hráz

Podle Petra Sekaniny, odborného lesního hospodáře obce Šumvald, zkáze v bleskové povodni nejvíce zasažené obci „pomohlo“, že se v údolí vytvořili přehrady naplaveným dřevem, zeminou i auty.

Při jejich protrhávání pak docházelo k přívalovým vlnám. Klády se přivalily ze zhruba 500 metrů vzdáleného stanoviště v lese, kde je lesníci nachystali na odvoz.

Největší bariéru podle místních utvořily právě u domu, kde přišla o život osmačtyřicetiletá žena.

Pomoc hasičů po povodních v Olomouckém kraji - 9. 6. 2020
Přes 200 hasičů likviduje následky povodní, v terénu budou i další dny