Pro Brňany nešlo o první bombardování. Peklo v Brně začalo už na podzim roku 1944, kdy lidi potrápily americké nálety. První sovětský nálet pak přišel v neděli 8. dubna 1945. „Osmý duben byl takovým začátkem, pak už Sověti bombardovali prakticky kontinuálně. Zatímco Američané se na podzim soustřeďovali na zničení průmyslu v Brně, cílili na velké fabriky či hlavní nádraží, sovětští letci měli za úkol na jaře zničit infrastrukturu města," popsal rozdíly historik Petr Vachůt z Muzea města Brna.

Výsledky nejničivějšího náletu na Brno před 75 lety v době druhé světové války.
75 let od pekla v Brně: z mlhy padaly americké bomby, původně mířily do Polska

Vachůt je spoluautorem internetové aplikace Bombardování Brna, která mapuje místa, kde ve městě dopadly bomby.

Výsledky nejničivějšího náletu na Brno před 75 lety v době druhé světové války.
Nejničivější nálet na Brno: školáky zabila vařící voda

Nálety v dubnu už připravovaly půdu pro postupující pozemní sovětská vojska. „Sověti chystali generální útok a letectvo mělo ochromit život města. Nálety cílily na vodárny, elektrárny. A také na ustupující německá vojska, která městem prchala směrem na západ," zmínil historik.

Stovky lidských životů si vyžádalo bombardování Brna. Nejprve útočily americké bombardéry, později sovětská letadla.
Ničily domy a braly životy. Bomby dopadly na Brno před pětasedmdesáti lety

Při náletech zemřelo mnoho Brňanů v ulicích města. „Třeba už první nálet, osmého dubna, byl krutý. Bylo krásné nedělní odpoledne, Brňané vyšli na korzo na ulici Koliště, a do toho napadaly bomby," uvedl Vachůt.

Stovky lidských životů si vyžádalo bombardování Brna. Nejprve útočily americké bombardéry, později sovětská letadla.
Brňané sirénám nevěřili. Zemřeli v troskách

O pár dní později, dvanáctého dubna, při dalším náletu bomba zasáhla třeba šalinu plnou lidí. V zasaženém voze byl také Brňan Jan Hanuš. Tehdy šestnáctiletého gymnazistu ten osudný den vzal otec s sebou do města. Šalina se stěnami obloženými dřevem byla právě v brněnské Joštově ulici, když na ni dopadla bomba. „Byla téměř plně obsazená, jely v ní i matky s dětmi. Když jsme s otcem nastupovali, já šel první, díky čemuž jsem se dostal zhruba do středu vozu. Otec stál mezi mnou a nástupní plošinou. Bomba dopadla k zadní plošině. Z úmrtního listu jsem se pak dozvěděl, že otec měl mnohem víc zranění než já. Myslím, že mě svým tělem zachránil," vyprávěl před časem Hanuš pro seriál Brněnského deníku Rovnost Pamatuji války.

Osvobození Brna.
Vojáky Rudé armády vítali lidé jako osvoboditele. Někde se jich ale báli

Dunění bomb, lidé umírající v troskách a poničené budovy se staly pro Brňany v posledním měsící před osvobozením každodenní součástí života. O některých náletech už Brňany ani neinformovaly sirény. To byl i případ náletu z dvanáctého dubna, který se stal osudným třeba pro lidi v šalině v Joštově ulici. „Nálet nebyl ohlášen sirénami, ač letadla byla včas zpozorována a protiletecké službě i hlášena," uvedla na Internetové encyklopedií dějin Brna historička Milena Flodrová.

Kniha nakladatelství Josef Filip mapuje dějiny brněnských ulic a práci Leopolda Künzela.
Nová kniha o historii ulic: autor textů zemřel při posledním bombardování Brna

Názory historiků na důvody, proč sirény přílet letadel neoznámily, se liší. Vyskytly se totiž hlasy, že šlo o sabotážní akci německé protiletecké obrany. Podle Vachůta je ale pravda jinde. „Samozřejmě se mohlo stát, v nějakém jednotlivém případě, že někdo poplach schálně nevyhlásil, ale spíš to bylo kvůli všeobecnému chaosu v době končící války. Také je potřeba brát ohled na to, že zatímco na podzim americké bombardéry letěly přes Videň a radary je zachytily poměrně zdaleka a v předstihu, Sověti už startovali z letišť na jižní Moravě a nad Brnem byli za pár minut," vysvětlil.

25. srpna 1944 poprvé bombardovala spojenecká letadla město Brno, konkrétně části Líšeň a Židenice.
Bílé holubice rozsévaly smrt. Před 65 lety

V dalších dnech po prvních sovětských náletech už se život ve městě změnil. Připravovalo se na příchod frontových bojů. Ty přišly hned za pár týdnů. A bombardování bylo téměř každodenní záležitostí. „Třeba už později v dubnu letadla zasáhla brněnské Dolní nádraží, kde zemřeli čeští dělníci," zmínil Vachůt. Brno pak bylo oficiálně osvobozeno šestadvacátého dubna 1945.

Herečka Vlasta Chramostová.
Vlasta Chramostová: Rodné Brno teď nepoznávám

Místa, kam padaly koncem druhé světové války bomby z letadel, zachycuje třeba před několika lety vzniklá internetová aplikace Bombardování Brna.