Nádech, šlápnout do pedálů a vydat se z prudkého kopce dolů na trať dlouhou 1503 metry. Aby se pokus počítal, nesmí se šlápnout na zem, spadnout nebo zastavit. Když Petr Beneš, rodák z jihočeské Blatné, projel cílem pod svahem v bikeparku na Monínci, ukazovaly stopky 6 minut 48,46 vteřiny.

V tu chvíli bylo jasno, že překonal svůj rok starý rekord, kdy kratší trať je o minutu déle, a mohl tak získat certifikát od Agentury Dobrý den, která shromažďuje české rekordy. „Loni jsem jel na jednokolce vlastní výroby s kolem 27 palců, letos na sériově vyráběné jednokolce s kolem 29 palců,“ přibližuje rozdíly mezi oběma rekordy mnohonásobný český rekordman.

Letět s Felixem Baumgartnerem byl nezapomenutelný zážitek
Vrtulník hlavou dolů. Nad Pardubicemi se proháněl letecký rekordman

Kolo s větším průměrem mu umožnilo jet rychleji, svou roli hrála také délka šlapek. Větší jednokolka má ale i své nevýhody. Je například hůře ovladatelná a méně mrštná. „Chvilku mi trvalo, než jsem si na tu větší zvykl. Ta má také širší plášť, který je tak dobře navržený, že při vhodném tlaku v pneumatice se dá využít na silnici i v terénu. Mám ho vyzkoušený na zmrzlé hrabance nebo mokré skále a neklouže to. Na druhou stranu má větší odpor a je tak pomalejší,“ říká jednokolkař, který původně začínal jako biketrialista.

Zdroj: Youtube

Než mohl Beneš s klidem vyrazit k dalšímu rekordnímu pokusu, musel pečlivě trénovat. Jako před každou takovou jízdou se přípravě věnoval přibližně dva měsíce, využíval k ní náročného kopcovitého terénu v okolí Děčína.

„Nejčastěji jezdím trénovat na Škrabky. Tam si mohu vyzkoušet těžké traily plné kořenů nebo kamenů. V bikeparku na Monínci část trati vedla po trailu, i když mnohem lehčím, část pak přímo po sjezdovce. Takže jsem se na Škrabkách mohl skvěle připravit,“ nabízí pohled do tréninku.

Z vraku udělal naleštěný kabriolet. Jenom střecha stála dvacet tisíc, říká nadšenec.
VIDEO: Z vraku má kabriolet. Nadšenec byl se svým trabantem hvězdou srazu

Kromě sjezdů se ale zaměřuje také na vyskákání nebo seskákání určitého počtu schodů. To trénuje například v Srbské Kamenici, kde má k dispozici přibližně padesátku schodů, vedle kterých vede cesta, po které sjíždí dolů. Může tak ve velmi rychlém sledu naskákat i několik stovek schodů.

S překonáváním mantinelů nekončí 

Ani dvanáctým českým rekordem pro Petra Beneše touha po dalším překonávání nejrůznějších mantinelů nekončí. I když, jak sám přiznává, je to stále těžší a těžší. „Vyskákal jsem už skoro všechno. Většinou tak překonávám sám sebe a to je s motivací trošku horší. Ale pár cílů pořád ještě mám. Chci třeba zkusit zvládnout vyskákat 1006 schodů, zatím je mým měřeným maximem 736 na AZ Tower v Brně. V tréninku jsem ale tu tisícovku už opakovaně zvládl,“ vyhlíží budoucí mety děčínský rekordman.

A nechce zůstat jen u českých rekordů. V plánu má i ten světový, na který je potřeba vyskákat ještě o 250 schodů více.