Bezohlednost některých lidí potvrzuje i jeden z majitelů polí se svazenkou kolem Písku Martin Kouba. "Všichni se chtějí fotit v nepoválené části pole a zalézají dál a dál. Klidně jdou až doprostřed pole. Přitom je tam kolejová řádka od stříkání, takže si mohou stoupnout do ní. Bohužel tuhle barvu neschováte," vypráví zemědělec.

Pětadvacet beránků spásá trávu na louce.
OBRAZEM: O Pastviska se starají živé sekačky. Beránci spásají trávu na Žďársku

A dodává, že svá pole na Písecku pravidelně objíždí, aby ničení úrody zabránil. Někteří lidé jsou ale drzí. "Řeknou vám, že si mysleli, že pole není ničí a abych se nezbláznil. Lidem je to jedno, ale já jim také nešlapu po zahradě," líčí Martin Kouba.

Problémem ovšem nejsou jen jednotlivci. "Na facebooku se dokonce svolávají i profesionální fotografové a zvou si do polí na určitou hodinu rodiny na focení. V poli jsem našel dokonce i objektiv nebo plyšáky, které dávají na focení malým dětem," říká Martin Kouba. Nikdo prý zájemce o focení z pole nevyhání, měli by si ale uvědomit, že jde o cizí majetek a chovat se ohleduplně.

Výsadba je riskem 

Fialové květy svazenky se na našich polích objevují spíše zřídka. Pro zemědělce totiž rostlina není příliš výnosná a její výsadba je risk. "Svazenku mám na množení na semeno a jinak se používá jako meziplodina po sklizni nebo na zelené hnojení. Příliš ji v krajině nevidíte, protože špatně dozrává a semena už padají na zem, i když některé rostliny stále kvetou," vysvětluje Kouba. 

Capartické louky.
OBRAZEM: Capartické louky si uchovávají svojí krásu i pestrost

Svazenka je podle něj velmi oblíbená u včel. "Domlouvám se i se včelaři, aby si k polím přesunuli své úly," říká. Pole svazenky proto často doslova "bzučí" a nezvaní návštěvníci, kteří se vydají mezi květy, by si měli dávat pozor na žihadla.