I ona a její kolegyně budou muset dodržovat přísná hygienická nařízení. Jen do vybavení ochrannými pomůckami a dezinfekcí investovala kadeřnice tisíce korun. „Za ochranné pomůcky jsem dala asi čtyři tisíce korun. Množství, které jsem nakoupila, mi vydrží odhadem tak na měsíc. Jde o jednorázové roušky, jednorázové ručníky, igelitové pláštěnky, rukavice a deset litrů dezinfekce,“ vyjmenovala Křivánková.

Ilustrační foto.
Za déšť platili, teď jim naopak ušetří. Hustopečskou zeleň zalije voda ze střech

Jednou z podmínek, aby mohla otevřít, je používání zdvojené ochrany dýchacích cest. „Musím mít štít i roušku. Štít už mám doma, musím říct, že je to hrozné. Když mám obojí, hrozně se to mlží. Ale nedá se nic dělat. Ze všech pravidel bude ale asi nejnáročnější právě toto,“ je smířená mladá žena.

Roušky by měli mít i její zákazníci. I při stříhání. „Sundat si je mohou na nezbytně nutnou dobu, ale musí si je přidržovat před ústy. Já jsem pak povinná po každém zákazníkovi dezinfikovat křeslo, nůžky i hřebínky. Kromě toho musím používat jednorázové pláštěnky, rukavice a ručníky,“ přibližuje Křivánková.

Ochránci přírody na Kočičí skále dávali zábrany na usměrnění pohybu turistů.
Z chráněné Kočičí skály mizí rostliny. Davy turistů proto usměrňují nové zábrany

Svým klientům zatím nenabídne ani vodu, ani kávu. Nemůže. „S kolegyní můžeme pracovat v kadeřnictví obě. Musíme ale dodržovat dvoumetrové rozestupy mezi zákazníky. Pokud zákazník použije toalety, jsme povinné je po něm dezinfikovat. Dokonce jsem se dočetla, že by u nás neměl klient strávit více než dvě hodiny,“ podotýká kadeřnice.

Dosud se nesetkala s tím, že by se zákazníci kvůli koronaviru báli do kadeřnictví přijít. „Ani se neptají, jak budeme reálně v praxi stříhat. Jsou rádi, že je vezmeme. Někteří se hlásí jen na stříhání, jiní i na barvu. Mám ale i zákaznice, které se nabarví doma a ke mně se přijdou jen ostříhat. Dvě hodiny na úkon je akorát. Složitější změny v barvě vlasů, které si vyžadují více času, teď ale odkládám,“ zmiňuje žena.

Vlak Hurvínek.
Hurvínek v depu. Historický motorový vlak sveze mezi Břeclaví a Lednicí později

Pokud by nařízení trvala delší dobu, nevyloučila ani ona zdražování služeb. „Na vše kadeřnických stránkách čtu, že se chystají na zdražování třeba o padesát korun a potom že zase zlevní, až se situace vrátí do normálu. Některá kadeřnictví chystají i balíčky pro zákazníky, jejichž součástí jsou rukavice a roušky,“ říká Křivánková.