Motivem byla nejspíš nespokojenost s okolím, podle policie mladík nezapadal do kolektivu, to vše ale bude policie dál zkoumat.

Informaci o podezřelém předmětu v kontejneru v areálu SPŠ chemické v Pardubicích obdrželi policisté od studentů, kteří si jí všimli, v pátek odpoledne. „Na místo spěchali pyrotechnici, kteří v tašce nalezli uzavřený tlakový hrnec s elektrickým obvodem s časovačem. Ve sportovní tašce byla také krabice s hřebíky a šrouby. Celkem jsme evakuovali přes 800 lidí,“ uvedl kriminalista Milan Šimek. Pyrotechnici systém zneškodnili. 

Ještě v pátek měli policisté indicie o tom, že systém mohl nastražit 19letý student zdejší školy. Napomohl tomu i záznam z kamer v areálu školy, na nichž byl viděn se stejnou taškou. Při domovní prohlídce u něj našli další chemikálie a předměty na výrobu bomb, samotný student však doma nebyl. Nebyl ani na internátě v Chrudimi v areálu zdejší průmyslové školy, kde jeho pokoj, v němž přes týden bydlel, prohledávali policisté v neděli.

„I zde jsme našli některé důkazní materiály,“ sdělila policejní mluvčí Markéta Janovská. Mladík nebydlel v Pardubickém kraji, policie však kvůli vyšetřování odmítla specifikovat, kde.

Foto z místa činu
Děsivá vražda otřásla Vysokým Mýtem. Místní mají strach, spekulují nad motivem

Kriminalisté po něm pátrali také skrze další kamerové systémy a sociální sítě. Šetření ukázalo, že mladík si na útěku pořídil sekeru a kladivo. Policisté měli velmi podrobný popis, který byl předán všem hlídkám v terénu. Při rozsáhlém pátrání během celé noci ale pachatel nebyl dopaden.

„V tu chvíli jsme začali provádět všechny možné dostupné úkony ke zjištění místa jeho aktuálního výskytu, mimo jiné jsme okamžitě vyžádali souhlas státního zástupce s jeho zadržením, vyhlásili jsme celostátní pátrání, vyslýchali jsme svědky a tak dále. Podezřelý však aktuálně nebyl aktivní na sociálních sítích ani jinak, a ač po něm pátraly desítky policistů i kriminalistů, nepodařilo se nám ho vypátrat,“ sdělila mluvčí policistů Markéta Janovská.

Svědci v pátek mladíka viděli s taškou, v které měl zřejmě výbušné zařízení. Studenti pomohli k jeho identifikaci. Kromě hrnce byla v kontejneru krabice s hřebíky a šrouby. Je možné, že se pachatel na místě při evakuaci školy ptal policistů, co se děje. Když se dozvěděl, že jeho plán zkrachoval, zmizel. Nakolik byl jeho nástražný systém učinný a nebezpečný, budou pyrotechnici ještě zkoumat.

Dostupné informace hovořily o tom, že se jedná o studenta, který nezapadal do kolektivu, byl introvertní typ, měl špatný prospěch, do školy dojížděl z jiného kraje a přes týden byl ubytován na internátě v sousední Chrudimi.

Podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického školská zařízení neselhala, na problémové chování žáka upozorňovala jeho rodinu několik měsíců.

„Veškeré indicie, které jsme během večerních a nočních hodin zjistili, ukazovaly na to, že za přinesením systému stojí právě tento mladík. Jak jsme později zjistili, v době ohlášení nálezu se zřejmě tento student nacházel v okolí školy, a tudíž věděl, že zde zasahuje policie. Zřejmě i proto dělal vše, aby nemohl být nalezen. Přes probíhající rozsáhlé pátrání během celé noci nebyl podezřelý dopaden,“ dodala policejní mluvčí. 

Zdroj: Deník/Nikola Remešová

Podezřelého muže policisté pronásledovali a za použití donucovacích prostředků ho zadrželi asi 18 minut po činu zhruba 500 metrů od místa napadení. Muž měl v ruce sekeru, kterou pod hrozbou střelné zbraně policistů, odložil. Po zadržení policistům uvedl, že se chtěl pomstít okolí a zabít více lidí. Dále uvedl, že ve Vysokém Mýtě se vyskytl zcela náhodně a zcela náhodně si vybral i svoji oběť. Tyto informace posléze potvrdila i policie.

Vyhlášení rozsudku nad matkou, jež v Pardubicích odložila dítě do popelnice
Trojnásobná matka, která vyhodila dítě do kontejneru, si odsedí 16 let

Mladík vypověděl, že kolemjdoucího muže nejdříve srazil na zem, poté mu zasadil 14 ran sekerou.

Policistům po svém zatčení také uvedl, že pozřel jed. Nechtěl ale říct, o jakou látku šlo. Nespecifikovali ji zatím ani policisté. „Jeho stav se neustále zhoršoval. Během dopoledne v nemocnici zemřel,“ sdělila Janovská.

Snímky z místa vraždy:

Podle informací Deníku muž zemřel na interně JIP litomyšlské nemocnice. Látka, kterou se bezprostředně po vraždě otrávil, byla podle nepotvrzených, leč důvěryhodných zdrojů Deníku rtuť.

V době sobotní vraždy v Mýtě ještě policie nevěděla, že jde o studenta a zřejmého pachatele z Pardubic. Na ulici si náhodně vybral člověka, kterého srazil na zem, kopal do něj a do hlavy mu zasadil nejméně 14 ran sekerou, uvedla policie. Oběť přežít nemohla, útok byl velmi razantní. Svědci, kteří napadení viděli z okna, zavolali policejní hlídku. "Zadržený uváděl, že se chce pomstít svému okolí, napadl náhodného člověka, kterého potkal. V batohu měl ještě kladivo. V Mýtě se objevil náhodně, neměl k němu vztah," řekl Šimek. Mladík po zadržení začal zvracet, řekl, že spolykal nějaký jed, ale neřekne jaký. Skončil v nemocnici na JIP, kde v sobotu v dopoledních hodinách zemřel. Policie už také zjistila, že jde o hledaného v pardubickém případu.

Krátce po zadržení policisté zjistili, že se jedná o hledaného studenta, a tím se oba případy propojily. „V rámci domovní prohlídky a prohlídek dalších prostor, kde se podezřelý pohyboval, jsme nalezli další předměty, komponenty a chemické látky k možnému sestavení výbušného systému. Nutno říct, že se jednalo o běžně dostupné věci, které se dají koupit,“ doplnila Janovská.

Podle kriminalistů ale zřejmě plánoval i další útoky, zajímal se o výrobu bomby a sériové vrahy.

Obě trestní řízení jsou nyní vedena společně. Při provedení domovní prohlídky podezřelého zajistili kriminalisté mnoho komponentů a chemických látek k výrobě různých sloučenin. Zajištěno bylo i mnoho osobních záznamů podezřelého.

Kriminalisté nyní budou zkoumat i počítač pachatele, který by mohl vést k odhalení přesného motivu. Poté policie případ zřejmě odloží, protože pachatel zemřel.

Případ je teď vyšetřovaný jako vražda a obecné ohrožení a směřuje k odložení věci, protože podezřelý zemřel. Případ dozoruje Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové. Vše je v počátku prověřování, ale zatím se ukázalo, že se zřejmý pachatel zajímal o sériové vrahy, uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová. „Vše je potřeba pečlivě dokumentovat, dobrat se motivace, jeho osobnostních problémů pomocí posudků znalců soudního lékařství, psychologie, psychiatrie, pyrotechnické služby. Je to poměrně běh na dlouhou trať,“ uvedla Faltusová.

„Zajištěné věci budou postupně dále konzultovány a vyhodnocovány se znalci – zejména v oboru psychiatrie a psychologie, se soudními lékaři a pyrotechniky. Okolnosti dosud zjištěné nevedou k závěru, že by jednání podezřelého naplňovalo znaky jiných trestných činů než trestného činu obecného ohrožení a vraždy. Prověřování  věci je na samém počátku, kdy je třeba zejména objasnit motivaci jednání podezřelé osoby,“ podotkla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Foto z místa činuFoto z místa činuZdroj: Deník/Martin Alt

Podle krajského policejního ředitele Jana Ptáčka policie v tuto chvíli nemá žádné indicie, že by podezřelý měl společníka nebo spolupachatele nebo byl členem nějaké obdobně smýšlející skupiny.

MEDVĚDÍ KÁMEN na archivním snímku z roku 2017.
Mladí zločinci: Vraždu trénoval bodáním do matrace. Jde to dobře, chválil si

Mladík měl doma malou laboratoř a policisté tam našli výbušných systémů víc. Veřejnost se ale nemusí obávat, policie provedla podrobné prohlídky budov školy i internátu a nic dalšího nenašla. "Mohu všechny ubezpečit, že všichni studenti jsou v bezpečí," řekl krajský policejní ředitel Jan Ptáček. Podle všeho se zatím jeví, že se mladík s nikým dalším nespolčil, že vše inicioval a dělal sám. Aktivní na sociálních sítích nebyl. "V plánu pak měl ještě další skutky, a to s daleko větší razancí a na místech s větší koncentrací osob," dodal Ptáček.

„V této době podle všech nám dostupných informací nehrozí v souvislosti s osobou podezřelého žádné riziko, musím však zmínit, že vzhledem k zajištěným předmětům nelze vyloučit, že podezřelý plánoval v blízké době provedení útoku s daleko vážnějšími následky na místě s větší koncentrací lidí, což je jedna z hlavních vyšetřovacích verzí.“

Podle pardubického hejtmana Netolického školy a zařízení a jejich vedení nepochybily. Čin ve Vysokém Mýtě a situace v Pardubicích a Chrudimi nesouvisí s výchovně-vzdělávacím procesem. Šlo o individuální selhání a individuální motivy pachatele.

„Škola upozorňovala i rodinu na problémovost daného žáka v rámci svých kompetencí. Bohužel reakce nepřicházela a naopak škola byla usměrňována. Z tohoto pohledu se domníváme, že škola v žádném případě neselhala,“ řekl Netolický.