Vlašské knihy opravdu existovaly. Vzácný exemplář se podařilo objevit v roce 2020 badatelům z trutnovského spolku Trutnov - město draka v berlínské státní knihovně. Otto Štemberka a Pavel Zahradník o mimořádném objevu středověkého rukopisu napsali knihu Cesty Vlachů, kterou letos v prosinci vydalo vrchlabské nakladatelství Green Mango.

„Vlašský rukopis je zajímavý tím, že obsahuje staré topografické názvy různých lokalit. My jsme některé cesty absolvovali a můžeme potvrdit, že záznamy ve starých knihách jsou pravdivé a skutečně vedou k lokalitám, kde se dříve těžilo zlato nebo drahé kameny. Nejstarší část rukopisu ze 30. let 15. století. Takových rukopisů se všeobecně zachovalo velmi málo,“ popsal předseda spolku Trutnov - město draka Otto Štemberka.

Pohádka České televize Krakonošovo tajemství, Leona Skleničková a David Švehlík
Pohádka Krakonošovo tajemství slaví úspěch. Sledovaly ji tři miliony diváků

Jeho kolega a spoluautor knihy Pavel Zahradník přiblížil cestu k významnému nálezu: „Na počátku všeho stál zájem našeho spolku Trutnov - město draka o všechno tajemné, co se týká Krkonoš a Trutnovska, a jednou z těchto věcí jsou vlašské značky. Když jsme pátrali po vlašských značkách, tak jsme narazili u starších badatelů na to, že citují nejstarší slezsko-vlašskou knížku, která měla být ve vratislavské knihovně, dlouhá léta se považovala za ztracenou a nikdo nevěděl, co se s ní stalo na konci druhé světové války. Až v roce 2020 si Otto Štemberka všiml odkazu, který nás nasměroval na berlínskou státní knihovnu.“

Desítky alchymistických traktátů 

Rukopis badatele překvapil. „Jde o nejstarší slezsko-vlašskou knížku, obsahuje 88 alchymistických traktátů a textů. Konvolut zřejmě vytvořil sám autor vlašské knížky Antonius z Florencie. Naše kniha je inspirovaná rukopisem a snaží se čtenáře vést k tomu, že vlašské knížky a činnost Vlachů jsou spojené s alchymií,“ dodal Zahradník.

Kniha Cesty Vlachů byla pokřtěna v Galerii Draka v Trutnově.Kniha Cesty Vlachů byla pokřtěna v Galerii Draka v TrutnověZdroj: Miloš Šálek

Rukopis vznikl v první polovině 15. století a byl považován za dílo mistra Antonia Walle z Florencie. Šlo o malou, ale objemnou knížku (10x15 centimetrů, 448 listů), která je soupisem lokalit a popisem cest vedoucích k nalezištím drahých kovů a kamenů v pohraničních horách. Další složky objemné rukopisné knihy jsou tematicky věnovány alchymii, magii a astrologii.

Jakub Prachař.
Krakonošovo tajemství: Kdo mě nemusí, ať se dívá od poloviny, popichuje Prachař

Tento vzácný rukopis byl před druhou světovou válkou uložen ve Wroclawské státní knihovně. Po válce se však ztratil a prakticky do května roku 2020, kdy trutnovští historici objevili odkaz na rukopis, byl považován za nezvěstný. „Vlašské knihy jsou důkazem, že ve středověku Vlaši v Krkonoších opravdu působili. Dokonce si v terénu dělali značky, které je možné právě podle vlašských knih i dneska dohledat,“ uzavřel Zahradník. 

Vlašské značky se dodnes nacházejí v Krkonoších a především na slezské straně hor.