Co hodláte dělat v neděli 11. července večer? Raději si na tento termín nic neplánujte. Čeští fotbalisté totiž od 21.00 rozehrají ve Wembley finálový zápas mistrovství Evropy. A snad prominete menší spoiler: titul získají právě oni.

Že to zní jako pochybná fantazie tuzemského fotbalového fanatika, který zůstal kapku déle na slunci?

Kylian Mbappé s trofejí pro vítěze MS 2018.
Průzkum mezi novináři: Francie získá titul, na Euru by měl zářit Mbappé

Možná ano, ale experti na statistiku ze společnosti Sportradar (specializující se na sběr a analýzu sportovních dat) mají právě tento závěr „vyfutrovaný“ víc než solidní kupou údajů. Podle nich si jdou Češi pro zlato.

Finálové drama proti Dánsku

„Použili jsme miliony údajů z posledních dvaceti let a pomocí algoritmů umělé inteligence jsme schopni předpovědět výsledky,“ stojí v prohlášení Sportradaru.

Tuzemští fanoušci tak už pomalu mohou chladit šampaňské. Podle zmíněné prognózy se Češi ve finále Eura utkají s Dány (dalším překvapením turnaje) a porazí je 3:2. Takže nedělní večer slibuje dechberoucí podívanou.

Přátelské utkání Česko - Albánie
Sáhne Šilhavý na „svatou trojici“? Generálka na Skoty leccos napověděla

V semifinále vyřadí svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého silné Portugalce (1:0), v předchozích kolech play-off si poradí i s dalšími giganty Španělskem a Německem. Jen v základní skupině Češi okusí i porážku, a to v duelu s Anglií. To aby si jeden co nejrychleji vsadil…

Nic není nemožné

„Fotbal je nepředvídatelný, což je jedna z věcí, kterou na téhle hře milujeme nejvíc, a jen málo fanoušků by tipovalo Česko a Dánsko ve finále,“ uvedl v citovaném prohlášení Werner Becher ze Sportradaru.

Přátelské utkání Česko - Albánie
Generálka na Euro: Češi zdolali Albánii. Kdo si pomohl?

Fakt je, že před Eurem v roce 1992 taky málokdo čekal, že turnaj vyhrají narychlo povolaní Dánové. A co senzační česká jízda do finále o čtyři roky později? Nic není nemožné. Při letošním mimořádném formátu turnaje to může platit dvojnásob.