Patriku, s jakými pocity jste zase po třech měsících dorazil na sraz reprezentace?
Přijel jsem rozhodně natěšený. Myslím si, že v Lize národů je určitě o co hrát a všichni máme motivaci. Nový formát je atraktivní, už se nejedná jen o přáteláky.

Ondřej Petrák na tréninku české reprezentace.
Debutant Petrák: Z nominace do národního týmu jsem byl v šoku

V jaké jste vy sám formě?
Já dorazil zdravý a namotivovaný. Celou přípravu jsem odehrál docela slušně, bez problémů a bez zranění. Jsem rád, že zdraví drží, to je asi největší rozdíl oproti loňsku. Nejhorší byl tehdy začátek, kdy jsem musel vynechat dva měsíce kvůli problémům se srdcem. Do toho přišly další zdravotní trable, takže jsem vlastně první půlrok jen promarodil.

Škoda zraněných, kluci se těšili

Co tedy říkáte na spoustu absencí, která se trenéru Jarolímovi sešla? Chybět budou třeba Dočkal, Barák, Kopic… Na druhou stranu přijelo hned osm slávistů.
Zraněných je určitě škoda, myslím si, že i kluci se těšili. Trochu problém to bude, samozřejmě ale zase přijedou noví hráči, kteří se budou chtít ukázat. Věřím, že absence nějak nahradíme. Co se Slavie týče, viděl jsem jejich poslední zápas s Plzní, který byl celkem dost jednoznačný. Je pro mě ale překvapení, že na srazu není žádný sparťan.

Jakub Jankto odpovídá novinářům.
Jakub Jankto: Liga národů? Máme šanci, ale chce to nadstandardní výkony

Scházet bude mimochodem i Jan Kopic. S ním i s dalšími hráči Viktorie se pak střetnete v Lize mistrů, jak to vnímáte?
Psali jsme si, bude to zajímavé a těším se. Kluci z Říma už s nimi hráli, takže vědí, kdo Plzeň je. Zatím se mě na Viktorii nikdo neptal, to asi přijde, až se bude blížit samotné utkání, ale říkám – není to pro nás žádná neznámá.

Real letos tak silný nebude

Jaké má vůbec AS pro Ligu mistrů ambice?
Chceme postoupit a následně se porvat v nadstavbové části. Kádr se trochu proměnil, přišlo asi jedenáct nových hráčů, většinou mladí, na druhou stranu ale zase někteří odešli, třeba brankář Allison, pak Radja Nainggolan a v posledních dnech i Kevin Strootman. To jsou tři borci ze základní sestavy, což asi trochu znát bude. Jinak si myslím, že je tým kvalitní.

Yaya Touré poté, co podepsal smlouvu s Olympiakosem Pireus.
Olympiakos přivítal svou hvězdu. Yaya Touré se do Pirea vrací po dvanácti letech

Mohou vám noví hráči pomoct ihned, nebo to bude přece jen chvíli trvat?
Ze zkušenosti vím, že adaptace na nový, navíc i velký tým je trošku něco jiného a není to jednoduché. Asi po mladých hráčích nemůžeme hned chtít, aby klub táhli. Musíme jim ale dát prostor, ať se ukážou, kvalitu mají.

Kromě Plzně si zahrajete i s Realem Madrid. Přál jste si takového soupeře?
Tam už si moc nevyberete. Ať je to Real, Barcelona nebo Manchester City, všechno jsou to top týmy a velké rozdíly mezi nimi nejsou. Realu teď odešel Ronaldo, tak uvidíme, co to s nimi v Lize mistrů udělá, hrál tam skutečně velkou roli. Jsem zvědav, jak ho nahradí. Podle mě Real tak silný jako minulou sezónu nebude, proto se s ním hodláme poprat o první místo ve skupině.

Formu hráčů Slavie chce využít i trenér Jarolím. Do nominace zařadil hned osm sešívaných
Nálet slávistů do reprezentace. Využije Jarolím jejich formu?

Může vám pomoci i čtvrtfinálová zkušenost z loňska, kdy jste vyřadili Barcelonu?
Jasně jsme si tehdy dokázali, že můžeme hrát i s těma nejlepšíma a jsme schopni jim dávat i dost gólů. Dodalo nám to nejen pocit jistoty, ale hlavně potřebnou sebedůvěru.

Cristiano Ronaldo.
Ronaldové v Juventusu: Cristiano se trápí, jeho syn se na úvod trefil čtyřikrát