Fotbalisté druholigového FK Baník Sokolov mají nového trenéra. Stal se jím dosavadní asistent Jiří Dreiseitl. „Po zvažování různých variant jsme došli k závěru, že Jiří Dreiseitl je pro nás nejvhodnější volbou," říká na úvod ředitel klubu Tomáš Provazník.

Dreiseitl nemá v Sokolově jen přechodně „zaplácnout" díru po Danielu Šmejkalovi. Naopak. Počítá se s ním v delším časovém horizontu. „Smlouvu má na tři roky," ozřejmuje Provazník.

Důvodů, proč se Jiří Dreiseitl po osmi letech posunul z pozice asistenta na post hlavního kouče, je několik. „Je absolventem Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy, má tedy nejvyšší vzdělání v oboru, zároveň si dodělal nejvyšší trenérskou licenci, k tomu se přidává celková znalost prostředí," vypočítává Provazník klady.

Jmenování Jiřího Dreiseitla hlavním trenérem nemá znamenat ani postupné vyklizení stávajících pozic klubu na čele druhé ligy. „Chceme zachovat maximální možnou výkonnost našeho A-týmu," zdůrazňuje sportovní ředitel Vítězslav Hejret, podle kterého pro Dreiseitla hovoří také detailní znalost přímo Fotbalové národní ligy a plusem je i povědomí o sokolovských mládežnických mužstvech a jejich hráčích.

Hlavní změnu vidí Hejret oproti předchozím volbám jinde. „Rozhodujícím bodem pro nás byla vždy kvalita. Tu jsme chtěli vždy, ale během deseti sezon ve druhé lize zatím přicházela odjinud, teď je to kvalita přímo od nás, z vlastních zdrojů," poukazuje.

V Sokolově ale budou tím pádem muset hledat celý nový realizační tým. Po Šmejkalovi totiž odešel nejen trenér brankářů Vahala, ale Baník Dreiseitlovým jmenováním přišel také o asistenta.

Práce čeká klub rovněž s hráčským kádrem, přece jen A-tým byl budován tak jako jinde, v závislosti na dosavadním kouči, tedy Šmejkalovi. Navíc již před časem začala drobná obměna, na Baníku skončili matadoři Čada, Vaněček a Dřížďal, kteří prakticky druhou ligu na hornickém západě pomáhali rozjíždět. „Byly to opory nejen na hřišti, ale i v kabině. Společně teď budeme hledat a budovat novou osu týmu," prozrazuje Jiří Dreiseitl. Ten teď završil další fotbalové období. „Příležitosti si nesmírně vážím, je to splnění určitého snu. Budu dělat všechno pro to, abych naplnil jak ambice klubu, tak hráčů a dokázal je ještě výkonnostně zvednout," říká na závěr.