Krásné andaluské město mají příští týden zchvátit ohromují teploty, až 46 stupňů ve stínu! V neděli večer to v Růžové zahradě (překlad stadionu La Rosaleda) tak hrozné nebude, přesto se zdá být jisté, že se Češi budou na stadionu vařit. Španělé jim už v Praze jasně naznačili, že míč jim půjčovat příliš nehodlají a díry v defenzivě mají jen po ztrátách míče a bleskových brejcích.

„Víme, že Portugalsko a Španělsko jsou silné týmy na míči a nemůžeme se v tom s nimi měřit. Musíme se jim rovnat v jiných atributech. Kdybychom v Lisabonu vstřelili první gól, tak by to třeba bylo jiné,“ uvažoval nahlas po porážce v Portugalsku kapitán Tomáš Souček.

Zklamaný Tomáš Souček.
Kapitán Souček: Problémy vlevo? Cancelo dělal problémy celé Premier League

Nicméně českou taktiku právě Portugalci prohlédli a připravili se lépe než Španělsko do Prahy. „Věděli jsme, jak Češi hrají, hráči to pochopili. Míváme problémy s týmy, které mají rychlé protiútoky, protože je pro naše hráče únavné, když musí běhat nahoru a dolů,“ hodnotil zápas proslulý portugalský stratég Fernando Santos, jehož ve čtvrtek namíchla jediná věc. „Po zápase mě ani nenechali vykouřit cigaretu a už mě táhli na tiskovku,“ hartusil.

To jeho protějšek Jaroslav Šilhavý měl vrásek na čele víc, u pobřeží Atlantiku se hra jeho svěřenců hlavně v prvním poločase bortila. Nestíhala levá strana, tam byl hlavní malér. „Už od nominace jsme tady měli trochu dilema. Nalevo se prostřídalo víc hráčů, Zelený a Jankto. Všichni jsme viděli, že to tam nefunguje, tam nás Portugalci nachytali,“ uznal Šilhavý, jenž provedl změnu už v poločase a zabrala, s Jemelkou a Peškem se hra obrana zklidnila.

Španělé nemají hvězdu jako je Ronaldo

I teď se dají čekat změny v sestavě. Sám Šilhavý je naznačil už kvůli tomu, že mezi dvěma zápasy je jen třídenní pauza. Hráči se sice shodují, že unaveni nejsou a že se na měření s nejlepšími týmy těšili, ale nikdo nechce, aby došlo ke zbytečnému zranění. „Uvidíme, jak se budou kluci cítit zdravotně. Pravděpodobně bude změn ale víc než dosud,“ připustil trenér.

I on byl uchvácen atmosférou na stadionu Sportingu Lisabon, kterou ještě povýšil start zdejší modly Cristiana Ronalda. Fanoušci halasně slavili jakýkoliv jeho dotek s míčem, zvlášť podařený. A když předvedl nepěkný zákrok proti Jemelkovi a dostal žlutou kartu, ochozy rozhodčího Juga vypískaly.

Partička fotbalových nadšenců z Přerovska potkala v portugalské hospodě mistra Evropy z roku 2016 Eliseua.
Příběh českých fanoušků: Vyrazili na repre, v Lisabonu popíjeli s mistrem Evropy

Španělé takovou hvězdu nemají, navíc zápas nasměrovali na přece jen menší stadion v Málaze, kam se vejde třicet tisíc fanoušků.

Budou na takovou přesilu stačit lépe než ve čtvrtek o šest stovek kilometrů severozápadně na kouzla Portugalců? Sledujte i vy, zápas vypukne klasicky ve 20:45 hodin.