Právě takové srdcaře chce odměnit soutěž Osobnost amatérského fotbalu 2019. I vy můžete svými hlasy rozhodnout, kdo se jí stane v roce 2019. Anketu pořádá Deník ve spolupráci s programem Gambrinus Kopeme za fotbal, který podporuje více než 900 amatérských fotbalových klubů v České republice.

Jak se mezi nadšenci podporujícími amatérský fotbal pozná skutečná osobnost? Hlavně podle nasazení, se kterým se přes všechny překážky věnují fotbalovému klubu, ale i podle obětavosti, péči o talenty a o zázemí svého týmu. Cílem soutěže Osobnost amatérského fotbalu je nejen ocenit úsilí těchto výjimečných lidí, ale i ukázat příběhy, bez kterých by amatérský fotbal v českých obcích mnohdy nemohl existovat.

Z téměř 300 nominovaných vybrala porota pět favoritů, se kterými vás na následujících řádcích seznámíme. Do pondělka 25. listopadu můžete hlasovat a podpořit svého favorita. Osobnost s nejvyšším počtem hlasů postoupí do celostátního kola, které začne 27. listopadu.

Kopeme za fotbalZdroj: Archiv Deníku

Jan Profant, TJ Sokol Štědrá (Karlovy Vary)

Jan Profant je žijící legendou fotbalu ve Štědré. Svou fotbalovou kariéru spojil především s TJ Sokol Štědrá, který posléze několik let vedl v pozici trenéra. Nikdy se nesmířil se zánikem klubu a dokázal ho znovu postavit na nohy, když se zasloužil nejen o znovuzrození klubu, ale také obnovil celkově fungování TJ Sokol, vše bylo jeho zásluhou. V současné době v republice končí desítky klubů, proto je tento jeho počin nevídaný. Pro svůj klub žije, když nepracuje na hřišti, tak ještě zkrášluje obec novou výsadbou, opravuje památky. A kdo sleduje karlovarské nejnižší soutěže, tak dobře ví, že se mu dílo daří.

Josef Surový, FK Jindřichovice (Sokolov)

Josef Surový spojil svou hráčskou kariéru pouze s klubem FK Jindřichovice, kde působí dodnes. Během své šestačtyřicetileté fotbalové kariéry bylo v jeho fotbalovém srdci místo jen pro Jindřichovice, za které v úctyhodných jedenapadesáti letech, když je potřeba, ještě naskočí. V klubu prošel všemi pozicemi od brankáře až po útočníka. V současné době je tělem i duší jindřichovického klubu, když plní hned několik rolí najednou, namátkou je správcem, trenérem, obsluhou bufetu či předsedou klubu. Raritkou je, že na mistrovský zápas jel i v den své svatby. Všichni mají jasno, bez něj by už fotbal v Jindřichovicích skončil. 

David Peřina, TJ Sokol Citice (Sokolov)

David Peřina spojil svou kariéru především s citickým Sokolem, v jehož trikotu několik desítek let rozdával nejen fotbalovou radost, ale především branky, když patřil z pozice útočníka oprávněně k postrachům obran soupeřů. Postupem času se přemístil Peřina na trenérskou lavičku, když trénuje citické mládežnické výběry a nevede si vůbec špatně. Navíc jako jeden z mála žije fotbalem, potažmo celou obcí Citice, čtyřiadvacet hodin denně, kdy do své práce dává potřebnou fotbalovou lásku a především srdce.V současné době má na starosti kromě trénování dětí také pečování o citický pažit v roli správce klubu. 

Rudolf Káva, TJ Sokol Teplá (Cheb)

Rudolf Káva patří k nepostradatelným činovníkům TJ Sokol Teplá, se kterým spojil svou fotbalovou kariéru v roli brankáře, tedy nejpovolanějšího hráče týmu, která čítá až na malé přestávky desítky let. V současnosti v Teplé plní nejen roli sekretáře klubu, ale také pozici trenéra u fotbalových nadějí v okresním přeboru starších žáků, kde pomáhá Janu Bílkovi. Právě díky jeho obětavosti a vstřícnosti stále fotbalový oddíl ve třítisícovém městečku žije. Stará se také o mužské mužstvo a v nové fotbalové sezoně chce společně s trenérem Janem Bílkem opět postavit dorostenecké mužstvo, které v Teplé desítky let nebylo.

Jiří Frána, TJ Spartak Chodov (Sokolov)

Jiří Frána spojil svůj fotbalový život především s klubem TJ Spartak Chodov, kde několik desítek let oblékal dres tamního A-týmu. Navíc za velkého respektu a rodinné podpory a kamarádů se úctyhodných dvacet let věnuje mladým fotbalistům v Chodově, kde vychoval nespočet šikovných fotbalistů, kteří dále pokračovali do vyšších soutěží, a navíc se o ně zajímaly i kluby z vyšších fotbalových soutěží, což je pro chodovského trenéra velkou odměnou. Fotbal miluje a o lásku k němu se podělil i se svými třemi syny, které vychoval nejen po fotbalové stránce, ale také k respektu a toleranci k sobě samým, ale i k okolí.