Perník s cuketou
Budeme potřebovat:
- 350 g polohrubé mouky
- 350 g cukety
- 100 ml mléka
- 3 vejce
- 125 g másla
- 190 g cukru (krupice nebo třtinový)
- 1 prášek do pečiva (nebo do perníku)
- 3 lžíce kakaa (40 g)
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 lžičku skořice
- 1 lžičku mletého hřebíčku – lze vynechat
- špetku soli
- na polevu: čokoládu 200 g, smetanu ke šlehání 200 g nebo marmeládu
Postup:
Troubu nastavíme na 175 °C.
Do mísy odvážíme mouku s kypřicím práškem, přidáme kakao, cukry, koření, špetku soli a promícháme. Přidáme také vajíčka, mléko, nastrouhanou cuketu najemno (nesléváme), rozpuštěné máslo (vychladlé), promícháme všechno dohromady (kdyby bylo potřeba, můžete přidat trošku mléka) a vlijeme do máslem vymazaného a polohrubou moukou vysypaného plechu s vysokým okrajem.
Pokud chceme výsledný perník vyšší, použijeme menší plech či pekáček. Vejde se i do formy na bábovku.
Pečeme asi 20 minut v předehřáté troubě na 175 °C, horní spodní ohřev. Čas se může lišit podle výšky těsta, proto zkusíme propečenost špejlí. Chceme aby byl perník upečený, ale ne vysušený.
Poté ho můžeme potřít kyselkavější marmeládou a polít rozpuštěnou čokoládou se smetanou. Já jsem tentokrát jen tak pocákala čokoládou a slaným karamelem, posypala mandlovými lupínky a ještě malinami.
O Markétě
Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s Vámi pravidelně dělí v našem seriálu. Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.