V ČLÁNKU NAJDETE:
Vanilkové rohlíčky se do české kuchyně dostaly z rakouské Vídně. Oblíbené jsou ale také v Maďarsku nebo v Německu. Jejich výhodou je to, že správně uskladněné vydrží dlouho dobu a není tedy nutné péct je těsně před svátky.
Prvorepublikové vanilkové rohlíčky od prababičky Josefa Maršálka:
„Podle konzervativních pekařů byste měli do těsta použít zásadně lískové ořechy, které rohlíčkům dodají nezaměnitelnou vůni. Lískáče jsou jemnější než ořechy vlašské, v případě nouze se dají namíchat i s mletými mandlemi. Někdo ale dělá vanilkové rohlíčky výhradně z mandlí nebo z vlašských ořechů a neměnil by,“ uvádí web Dům a zahrada. A radí: „Když oříšky před zpracováním těsta opražíte v troubě, rohlíčky získají jedinečné aroma.“
Recept na vanilkové rohlíčky
Suroviny na 40 kusů:
- 150 g hladké mouky
- 100 g másla
- 20 g moučkového cukru
- 50 g mletých mandlí
- 1 žloutek
- 1 vanilkový lusk
- 50 g moučkového cukru na obalení
Rozhodně se vyhněte nekvalitním tukům, nejlepší je použít opravdové máslo. Rohlíčky se vám pak odvděčí chutí i svou měkkostí.
Postup:
- Z mouky, másla, cukru, mletých mandlí, žloutku a semínek z vanilkového lusku vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte na hodinu odpočinout do chladničky.
- Z vychlazeného těsta vyválejte válečky o průměru 1,5 cm a rozkrájejte je na stejné kousky.
- Vytvarujte rohlíčky a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 10 minut.
- Po upečení je ještě teplé obalujte v moučkovém cukru.
- Nechte vychladnout.
Kreativní Vánoce
KVÍZ: Milujete vánoční filmy? Vyzkoušejte si, jestli je opravdu dobře znáte
Poprvé se rozjel Vánoční expres. Nakládá dárky pro ty, kteří je potřebují nejvíc
Skladování vanilkových rohlíčků
Jak vanilkové rohlíčky skladovat? Naskládejte je do uzavíratelné nádoby, která zamezí přístupu vzduchu a vlhkosti, a uschovejte je v chladu. Ideální jsou plechové krabice vystlané pečicím papírem.
Pokud rohlíčky skládáte na sebe, proložte je vrstvou pečičího papíru. Neskladujte je s výrazně jinak vonícím cukrovím - rohlíčky natáhnou cizí pachy. Vyvarujte se také krabicím, do kterých proudí vzduch.
Tip Gurmetu: Místo mandlí použijte mleté lískové nebo vlašské ořechy, chuť bude výraznější.