Energetici do utkání vstoupili dobře, k čemuž mohl přispět i velký hlad po hokeji, způsobený odloženými zápasy. Přesně v čase 06:00 je do vedení vyslal lehkým nahozením, které prošlo za záda Svobody, Ondřej Dlapa.

Pravé derby ale přišlo až ve druhé třetině. Po sérii neproměněných šancí ze strany Varů došlo na přesilovku Plzně, jíž využil Ludwig Blomstrand a srovnal skóre.

Pár minut na to přišla další početní výhoda Škodovky, po níž padl gól. Tentokrát ale do její sítě – po úniku Beránka s Kohoutem se první jmenovaný trefil přesně pod horní tyč.

HC Energie Karlovy Vary. Ilustrační foto.
Hokejovou extraligu paralyzuje omikron

V 16. minutě se navíc z dorážky prosadil Petr Koblasa a domácí vedli už o dvě branky. Třetí periodu ale lépe načali hosté z pivního města, již v její 19. vteřině se totiž na střeleckou listinu zapsal Jan Schleiss.

Karlovarští ale zareagovali bleskurychle a díky Hladonikovi opět odskočili na rozdíl dvou branek. Brankář Svoboda navíc čtvrtou branku ve své síti psychiky neunesl, doslova roztřískal svou hokejku o branku a odjel střídat, na hřiště se tak dostal Pavlát.

Hosty to ale nepoložilo a ve 47. minutě opět snížili, když se povedenou tečí prosadil Filip Suchý. Následovala dvě rychlá vyloučení varských po sobě a navázal na něho Michal Bulíř, bylo tak srovnáno.

„Měli jsme zachovat trochu chladnější hlavu a nenechat se strhnout tím tempem ke zbytečným faulům. Měli jsme moc vyloučených hráčů, dvě přesilovky ve třech. Kdybychom takhle nedisciplinovaně pokračovali v dalších zápasech, tak by nás to stálo body,“ komentoval výkon svých svěřenců karlovarský asistent Tomáš Mariška.

Po gólu došlo ke střídání brankářů i na straně domácích, své místo na ledě přepustil Filip Novotný Habalovi.

Velké drama, plné vyhecovaných momentů, tvrdých zákroků, ale hlavně gólů nakonec rozčísl po krásné akci Jan Hladonik. „To nám krásně vyšlo. Trochu krkolomně jsme přešli modrou čáru, ale pak mi to dal Vondrc (Tomáš Vondráček – pozn. red.) parádně a mně už zbývalo jen netrefit brankáře, což se naštěstí podařilo“, řekl ke své druhé brance v utkání, která znamenala cenné vítězství karlovarské Energie nad jejich rivaly z Plzně 22letý útočník.

„Jsem rád za bojovnost, ale bylo to hodně hektické a hodně nepřesné. Za mě to bylo dané tou dlouhou pauzou a věřím, že v dalších zápasech se trochu uklidníme. Snad soutěž bude pokračovat v trochu v lepším tempu,“ uzavřel Mariška.

HC Energie Karlovy Vary - HC Škoda Plzeň 5:4 (1:0, 2:1, 2:3). Branky a nahrávky: 6. Dlapa, 33. O. Beránek, 36. Koblasa ( Kohout, Rohan), 44. Hladonik, 54. Hladonik (Vondráček, T. Mikúš) – 27. Blomstrand (Čerešňák, Bulíř), 41. Schleiss (Budík, Čerešňák), 47. F. Suchý (F. Přikryl, Bulíř), 48. Bulíř (Čerešňák, Mertl). Rozhodčí: Jeřábek, Veselý - Pešek, Malý. Vyloučení: 7:5. Využití: 0:2. Diváci: 1000.
HC Energie: Novotný (48. Habal) – Martin Rohan, Plutnar, Parkkonen, Dlapa, Pulpán, T. Havlín, Weinhold – T. Rachůnek, Černoch, Flek – Hladonik, T. Mikúš, Vondráček – Koblasa, Kulich, Kohout – Redlich, Osmík, O. Beránek.
HC Škoda: Miroslav Svoboda (44. Pavlát) – Budík, Čerešňák, Graňák, J. Holý, L. Kaňák, J. Kindl, Kremláček – Dzierkals, Mertl, M. Lang – Blomstrand, Bulíř, F. Přikryl – F. Suchý, Kodýtek, Schleiss – M. Marcel, G. Thorell, J. Dufek.