Po otevření zimního stadionu v Chebu s umělou ledovou plochou na konci roku 1977 přišlo rychle na řadu také ustavení tělovýchovné jednoty. Ta nesla název TJ Stadion Cheb. Do budoucna se počítalo s krasobruslením a také lyžováním, prim hrál ale samozřejmě lední hokej. O ten byl ve městě od začátku obrovský zájem.

Je 28. ledna 1978. Nově založený hokejový oddíl nemá jedno podstatné hokejisty. A tak probíhá nábor. Do kategorie mladších žáků se hlásí 68 dětí, z nichž prochází úvodním sítem 35 mladých nadějí.

Podobné to je v kategorii starších žáků. Tady přichází na nábor přes 80 zájemců a 27 si oddíl ponechává.

„U těchto kategorií jsem prováděl testy, protože jsem chtěl tyto kategorie na podzim 1978 přihlásit již do soutěží, což se také povedlo,“ říká tehdejší trenér Zdeněk Jánský.

U obou kategorií to nebyla konečná čísla, s opozdilci, kteří nábor nestihli, oddíl dále pracoval a rozšiřoval své řady.

Formoval se také A-tým Stadionu. Zde z 50 zájemců dostalo své místo v mužstvu 22 hráčů.

Do základny a přípravky potom mohl každý. Tady bylo na další „práci“ s mladými hokejisty času dost. „Zveřejnili jsme dny a časy tréninků a zájemci přicházeli postupně. Na podzim jsme měli v základně 35 členů a v přípravce 30 členů,“ vzpomíná Zdeněk Jánský.

Z dnešního pohledu se u všech kategorií jedná o ohromující čísla.

Trenér, který měl zkušenosti z prvoligových Pardubic, kde nastupoval v nejvyšší dorostenecké soutěži, brzy poslal své svěřence k ostrému testu. Po měsíci a půl trénování nastoupili starší žáci oddílu k vůbec historicky prvnímu zápasu hokejistů TJ Stadion Cheb.

Historicky první zápas Stadionu
Neděle 12. března 1978, zimní stadion Cheb. Starší žáci TJ Stadion Cheb, oddílu, který vznikl teprve v lednu, nastupují k vůbec prvnímu oficiálnímu zápasu celého klubu. Proti nim stojí mnohem zkušenější vrstevníci a mnohdy o něco starší kluci ze 4. základní devítileté školy v Aši.                                      Mladí Chebané přes veškerou snahu ještě nedokáží plnit pokyny zkušeného trenéra Zdeňka Jánského.První třetinu prohrávají 0:7, po druhé to je už 0:12. Ve třetí části starší žáci Stadionu zaznamenali přece jen dva čestné úspěchy a nakonec podlehli favorizovanému soupeři 2:16.              Tvrdý začátek, ale hokej v Chebu žije a hned 15. května začne příprava na novou sezonu.