Pro nadstandardní návštěvu téměř tří tisícovek diváků připravili Rytíři vánoční utkání se vším všudy. Mistrně vyvedené speciální bleděmodré dresy, k tomu působivé intro s dronovými záběry nočního Kladna. Ty připravil synovec Jaromíra Jágra Jiří Kalla, fanoušci zase rozžali v hledišti 300 prskavek. A za zvuku nehynoucího hitu Vánoce, Vánoce přicházejí se šlo na věc.

První skvělá kombinace se povedla T. Rachůnkovi, který parádně nabil Flekovi na první gól utkání, ale Rytíři brzy nasadili na flek mariášové Re. To si Kubík najel na vysoký lob Štindla, rázem jel sám na Novotného – 1:1.

Ve hře Rytíři nestrádali, ale ani soupeř, který dokonce trefil tyčku. Lehce nebezpečnější byli Západočeši také ve druhém dějství plném nepřesností, když ale ani Osmík po buly úplně sám na výtečného Cikánka nevyzrál, rozhodla až třetina třetí.

WSM liga: Kladno - K. Vary.Zdroj: Deník / Nagy Jiří

V té se do mnohem lepší úlohy dostali Energetici, když šikovný Kverka zpoza brány napálil puk do Cikánka a od něj se odrazil do klece. Chybělo dvanáct a půl minuty, jenže Rytíři zase našli opět díy Kubíkovi docela rychlou odpověď. Velkou pochvalu zaslouží i Machač za přepychovou zpětnou přihrávku.

V dramatické koncovce mohlo ztrestat chybu domácích Flek, ale neuspěl stejně jako Machač na druhé straně. Nerozhodlo ani prodloužení a tak následovaly ještě dramatičtější penalty. Ty zahájili lépe Varští, vedli díky Kverkovi a Flekovi až do poslední série, ale pak mladíček Kubík vyrovnal a v šesté sérii Kurjanov svým druhým proměněným nájezdem rozhodl. „Je to přece ruská disciplína, občas se to povede," usmíval se zkušený ruský útočník, který si tentokrát pochvaloval atmosféru v hledišti, které ho po utkání volalo na speciální děkovačku.

Kurjanova potěšily i pěkné vánoční dresy. "Doma v Omsku chodí deset tisíc lidí, ale dnes tady byla příjemná a přátelská atmosféra. Byl to povedený zápas a dresy byly fajn. Já si konečně zahrál s číslem 19," těšilo Kurjanova, který ještě odehraje zápasy s Benátkami a v Litoměřicích, ale pak ho trenéři pustí domů na ruské pravoslavné Vánoce. "Podívám se za rodinou, ale hned druhého ledna se připojím zpátky k týmu," uklidňuje Anton Kurjanov.

WSM liga: Kladno - K. Vary.Zdroj: Deník / Nagy Jiří

„Bylo to výborné utkání z obou stran, navíc ve výborné atmosféře, které pomohli naši i domácí fanoušci. Hráli jsme tak, jak jsme si představovali, vytvořili si dost šancí, ale také jsme dvakrát přišli o vedení, což nás mrzí. Mohli jsme mít bodů i víc, na druhou stranu v závěru jsme mohli přijít o všechno. Asi bychom chtěli dva body, ale jsme rádi i za jeden, dovedností soutěž jsme prohráli,“ konstatoval asistent kouč Energie Tomáš Mariška.

Kladenský Pavel Patera souhlasil, že se hrál nadstandardní ligový zápas. „Vary byly v první třetině lepší a můžeme být rádi, že to bylo 1:1. Pak už se hra vyrovnala, rozhodnout ale mohly oba celky. I nám se výkon týmu líbil a děkujeme divákům, že nás hnali za vítězství. Nakonec se to povedlo v penaltách,“ těšilo kladenského asistenta.

Rytíři Kladno – Energie Karlovy Vary 3:2 na nájezdy (1:1, 0:0, 1:1 – 0:0 ). Branky: 10. Kubík (Štindl, J. Kloz), 51. Kubík (Machač, Svedlund), roz. nájezd Kurjanov – 7. Flek (T. Rachůnek, Balán), 48. Kverka. Rozhodčí: Barek, Veselý – Krátký, Doležal. Vyloučení: 7:7, bez využití. Diváků: 2616.

Rytíři Kladno: Cikánek – Zelingr, Štindl, P. Hořava, Matula, Kehar, Repe, Veber – Redlich, T. Kaut, Zikmund – Kubík, Machač, Svedlund – Kloz, Kurjanov, Tůma – Strnad, Přikryl, Pekr.
Karlovy Vary: F. Novotný – Sičák, Krejčí, M. Rohan, Podlipnik, J. Tomeček, Kovačevič, Rulík – T. Rachůnek, Balán, Flek – Stloukal, Kverka, M. Zadražil – Tuominen, Skuhravý, Gorčík – Osmík, Vachovec, O. Beránek.