Dny evropského dědictví každoročně v září otevírají veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov a objektů. Zájemci mnohdy mohou nahlédnout i do prostor, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné. Návštěvníkům se otevřou i památky po celém Chebsku.

„Už v sobotu 6. září si bude moci veřejnost prohlédnout prostory centrálního depozitáře v Chebu, a to od 13 do 16 hodin," informovala Blanka Andrášiková z Muzea Cheb.

Den otevřených dveří čeká i statek v Milíkově. „Ten se otevře v sobotu 13. září od 10 do 17.30 hodin," přiblížila Blanka Andrášiková. Lidé, kteří dorazí, mohou obdivovat ukázku tradiční chebské architektury a lidové kultury. Kromě toho je v Milíkově čeká také bohatý program pro děti a dospělé. V autentickém prostředí hrázděného statku se návštěvníci seznámí s ukázkami tradičních prací a řemesel, která v minulosti neoddělitelně patřila k životu na venkovském hospodářství. „Uvidí pletení košíků, předení na kolovratu, tkaní na malém stavu či kovářské práce," uvedla Andrášiková.

Důležitou součástí sobotního odpoledního programu bude vyhlášení prvních zápisů do Krajského seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury kraje. „Vystoupí také dětské folklorní soubory Dyleň z Karlových Varů a Stázka z Teplé," uvedla s tím, že děti si budou moci v průběhu akce vyzkoušet některé ze starých a dnes už zapomenutých dětských her. Pro ty, kteří se nemají do Milíkova jak dostat, muzeum přistaví autobus. Ten odjíždí ve 14.15 hodin.

Dny evropského dědictví neopomenou ani mariánskolázeňské památky. „V neděli 7. září bude otevřen Památník Fryderyka Chopina," uvedl mluvčí Mariánských Lázní Roman Kořán. Lidé si prohlédnou také Císařskou kabinu či Městské divadlo, kde se odehrají prohlídky v pondělí 8. září.