Šedesátku zmenšenin doplní model vesnice Holašovice.

„Každý zná Prodanou nevěstu od Bedřicha Smetany a právě v Holašovicích se natáčela filmová verze tohoto díla," informovala jednatelka parku Boheminium Petra Dlabolová s tím, že domy vzájemně propojené zdmi a bránami s klenutými vjezdy patří k nejkrásnějším a nejzachovalejším ukázkám lidového baroka v Čechách. Na sestavě chráněných objektů z vesničky Holašovice spolupracoval park se slavkovskou věznicí. „Novému modelu nebude samozřejmě chybět žádný detail maleb, výklenků a dvorků a všichni návštěvníci budou moci objekty z vesničky Holašovice, která je zapsaná mezi památkami UNESCO, prozkoumat," přiblížila jednatelka.

„Novou miniaturu jsme se v parku rozhodli slavnostně odhalit u příležitosti Dne vzniku samostatného Československa, v pátek 28. října v 11 hodin," uvedla Petra Dlabolová.

Model jihočeské vesnice nebude jediný, který ještě v letošním roce do unikátního parku Boheminium v Mariánských Lázních přibude. V současné době se vyrábí další model.

Návštěvníci se mohou těšit na zmenšeninu zámku Humprech u Sobotky, jehož výroba je nyní v plném proudu. Slavnostní odhalení modelu tohoto zámku bude součástí oslavy k zakončení sezóny a uskuteční se v polovině listopadu.