Kdo chce zažít tři dny plné umění pod širým nebem, měl by zamířit do Chebu. Právě zde se ode dneška koná festival Chebské dvorky, který nemá v České republice obdoby. Do města přijede okolo 150 umělců z celého světa a představí se na více než dvaceti dvorech a dvorcích v historickém centru.

Mezinárodní festival Chebské dvorky se letos koná už pojedenácté. Také mezi místními jde o jednu z nejoblíbenějších akcí. Důvodem je nejen jeho rozmanitost, originální zasazení v prostoru, ale také každoroční novinky. Ty nesmí chybět ani letos.

„Tentokrát bude hlavní pódium umístěné v příkopě u chebského hradu a dvorek bude mít číslo 888," uvedl Zbyněk Illek, ředitel Galerie 4, která akci pořádá. Jak vysvětlil, číslo dostal dvorek podle toho, že právě letos uplynulo 888 let od doby, kdy zde byl postavený první hrad. „Novinkou je také dvorek v objektu Papírny a jejím okolí," podotkl.

Právě zde se budou promítat filmové projekce. Každý den od čtvrtka do soboty se v Papírně bude promítat také kontroverzní snímek Občan K. známé skupiny Ztohoven.

Nachystaná je i řada zajímavých výstav pod širým nebem. „Navíc bude Špejchar na Františkánském náměstí využit ve všech třech podlažích. A přímo v prostorách Galerie 4 bude k vidění projekt Tváře z New Yorku od Petra Nikla," připomněl ředitel další novinky.

Premiéru pak bude mít na Chebských dvorcích nové představení skupiny Umskup s názvem Cabernet magistra Šmuclera. V klášterní zahradě se pak uskuteční módní přehlídka, chybět nebudou ani skvělé koncerty.

Návštěvníci se nemusejí jen kochat, také tentokrát se zapojí díky workshopům. Vedle těch klasických jsou připravené tři speciální. Tím prvním je květinový workshop Květy Petu výtvarnice Veroniky Richterové.

„Na Františkánském náměstí pak bude mít sídlo speciální fotografická dílna věhlasné firmy na výrobu fotoaparátů a známé firmy vyrábějící tiskárny," popisoval Zbyněk Illek. Zájemci si vyzkouší nejnovější fotoaparáty a hned si své výtvory vytisknou. A Drumcircle je název bubenického workshopu pro děti i dospělé. A jeho podtitul je výmluvný bubínky, pokličky a paličky s sebou!

Program Chebských dvorků je ale daleko bohatší a celý jej čtenáři najdou také na webových stránkách Deníku (pod článkem). Oproti programu je změna v sobotu ve 14.30 hodin na dvorku číslo 14b. Kvůli nemoci zde nevystoupí Věra Wajsarová, ale Jana Štromská.

Chebské dvorky Festival začne ve středu v 19 hodin slavnostním zahájením v hradním příkopě. Výstavy se pak budou konat od 13. do 15. června ve více než 20 dvorech a dvorcích v historickém centru Chebu.

A na co se nejvíc těší sám ředitel pořadatelské galerie?

„Nechtěl bych si nechat ujít hudební skupinu Zrní, protože jsem už viděl v Mariánských Lázních jejich živé vystoupení a bylo vážně skvělé. Těším se také na N.O.H.A., z divadel na Umskup a Divadlo Continuo, rád bych zhlédl také Divadlo Bufet," dodal.

Festival se koná za každého počasí a při velmi nepříznivých podmínkách budou změny programu napsané vždy na dvorku, kde se měl program odehrát.

Program festivalu najdete zde!

Mapu najdete zde!