Poznat cizí kulturu a zvyky, seznámit se a odbourat předsudky. To byla hlavní náplň již tradičního projektu Rodina Odvedle, který pořádá spolek Slovo 21. Stěžejním bodem projektu Rodina Odvedle je setkání českých rodin a rodin cizinců při společném obědě. Jedna z dvojice rodin u sebe doma připraví oběd, na který druhou rodinu pozve, a sehraje tak roli hostitele. Tímto projektem se má docílit lepší integrace migrantů, podpořit vznik nových přátelství a případně zrevidovat či úplně odstranit předsudky.

„Letos se v Karlovarském kraji sešly dvě rodiny a obě v Chebu," uvedla Anna Berkovcová, koordinátorka projektu za Karlovarský kraj. „V obou případech zvaly české rodiny cizí a v obou případech se hosty stali Ukrajinci a jedna Ruska," poznamenala Berkovcová.

Účastníci projektu si pochutnali na polévce a tradičním českém jídle svíčkové s knedlíkem.

„Bylo zajímavé, že si obě české rodiny nezávisle na sobě připravily téměř stejné jídlo," usmála se Anna Berkovcová.

Jednou z rodin, které se do projektu přihlásily, byli i Ivana a Radek Hessovi se svými dvěma dcerkami z Chebu.

„S podobným projektem jsme měli zkušenost úplně poprvé," sdělila Ivana Hessová. „Pro naše hosty jsme si připravili kachní vývar a svíčkovou s kynutým knedlíkem a s brusinkami," vylíčila hostitelka.

Jako zákusek si pak česká rodina připravila jablečný závin.

„Velmi jsme se na setkání s cizí rodinou těšili a zúčastnili bychom se ho i příště. Setkání bylo velice příjemné," uvedla Ivana Hessová.

Tradiční český oběd si vychutnala Ruska Olga Maliuga a Ukrajinka Ljubov Pavlyukova.

„U hostitelské rodiny z Chebu se mi velice líbilo a oběd mi velmi chutnal," uvedla Olga Maliuga. „Tradiční česká svíčková je velmi znamenité jídlo, které jsem dlouho nejedla," poznamenala.

Ruska, která v České republice žije již mnoho let, si s českou rodinou velmi rozuměla.

„Rodina byla velice příjemná a mají roztomilé dcerky. Nelituji, že jsem se do projektu přihlásila, příště bych to udělala znova," poznamenala Ruska.

Podobné pocity měla i druhá z návštěvnic. „Jídlo bylo opravdu výborné, velice mi zachutnalo," sdělila Ukrajinka Ljubov Pavlyukova. „Hostitelé byli velmi uctiví a příjemní," dodala. Projekt Rodina Odvedle má tento rok již 12. pokračování, v roce 2012 se uskutečnil na mezinárodní úrovni v dalších sedmi státech Evropské unie. Letos se zapojilo kromě České republiky také Portugalsko a Španělsko. Celkem se od vzniku projektu Rodina Odvedle v roce 2004 u nedělního oběda setkalo v celé ČR již 1232 rodin.

Celkem se v Karlovarském kraji měly uskutečnit tři slavnostní obědy, ale třetí z účastníků nakonec z projektu z rodinných důvodů odstoupil.

„Měla to být vietnamská rodina z Karlových Varů, která pozvala rodinu z Chebu. Bohužel se nakonec projektu nezúčastnila, což nás velmi zamrzelo," doplnila Anna Berkovcová. Za všechna léta, co se projekt na Chebsku odehrál, se u stolu setkali Češi s rodinou mongolskou, uzbekistánskou, arménskou, vietnamskou, tureckou, ruskou, africkou a etiopskou.