Chebsko

Soutěž s názvem Malujeme pro hospic se uskuteční už v sobotu 6. července od 14 hodin v prostorách Chebského hradu. Soutěžní výstavu pořádá Občanské sdružení Hospic sv. Jiří v Chebu. Při soutěžní výstavě se předvedou obrázky, které malovali sami žáci základních škol, bude se také prezentovat občanské sdružení Hospic Sv. Jiří a zájemcům předvede průvodce všechny části hradu.

1. prázdninový golfový turnaj se uskuteční už v sobotu 6. července od 9 hodin na veřejném golfovém hřišti v Mariánských Lázních. Turnaj je určený všem hráčům bez omezení věku a především bez držení handicapu (číslo, které říká, kolik ran nad PAR hráč obvykle hraje).

Kinematograf bratří Čadíků společnost, která provozuje 15 mobilních kin se vyskytne také v Chebu, a to od soboty 6. července do úterý 9. července. Chebané budou mít možnost v sobotu zhlédnout film Signál, v neděli Probudím se včera, v pondělí Perfect Days a v úterý Okresní přebor. Vstupné na projekce v Chebu bude stejně jako na jiných místech po republice dobrovolné.

Chebské letiště otevře své brány veřejnosti. V rámci dne otevřených dveří se v sobotu od 10 hodin mohou Chebané těšit na slet letadel a další podívanou. K vidění totiž budou sportovní a ultralehká letadla, větroně a aerovleky, letečtí modeláři se svými modely. Samozřejmostí budou také okružní lety nad Chebem a okolím.

Mistr popravčí kat Vopat, se o nadcházejících víkendových dnech předvede v prostorách Chebského hradu. Pouze pro otrlé občany města totiž názorně předvede historii práva útrpného a trestu smrti v průběhu věků.

Sokolovsko

Prázdniny bez nudy je akce, kterou připravila Městská knihovna v Sokolově v oddělení pro děti a mládež. Půjde o prázdninové letní vyrábění. Každý čtvrtek se uskuteční v knihovně ve dvou termínech, od 13 a od 15 hodin, různý program pro děti. Již druhá akce se jmenuje Jablíčko na drobnosti a bude 11. července. Počet míst je však omezen, proto se musí děti hlásit nejpozději v pátek před akcí, nyní tedy do 6. 7. Ve čtvrtek 4. července se uskuteční první letní akce Bambuláčci.

Evropa kontra Aljaška. Fotografové a členové fotoklubu FOS Ludvík Erdmann a Jan Šimonek vystavují ve vstupním foyeru Městského domu kultury v Sokolově fotografie na téma Evropa kontra Aljaška. Výstava potrvá pouze do 11. července, tudíž tento prodloužený víkend je posledním, kdy mohou zájemci tuto zajímavou výstavu navštívit.

Joe Satriani: LIVE in Loket. Americký kytarový virtuos Joe Satriani vystoupí 4. července v loketském amfiteátru. Tento hudebník je považován za jednoho z nejlepších rockových kytaristů posledních desetiletí. Speciálním hostem má být Jack Moore, syn irského kytaristy Garyho Moorea. Začátek kytarové šou je plánován na 19. hodinu.

Rocková mapa slaví. Amfiteátr v Lokti zažije dvoudenní hudební maraton a blahopřát přijede na šestatřicet hudebních kapel z Karlovarského kraje. Znít tak bude rock, metal, punk i pop. To vše bude k vidění už v pátek 5. a sobotu 6. července vždy od 12 hodin. Představí se kapely, které tvoří současnou mladou hudební scénu, vítězové ročníků Hitparády KVRM i známé ostřílené kapely jako Škwor či BSP.

Karlovarsko

Desátý ročník vyhledávané akce Den velichovských fotrů se bude konat v sobotu 6. července v amfiteátru ve Velichově. Oslava určená nejen dětem a jejich tatínkům začíná ve 14 hodin. Pro všechny návštěvníky je připraven bohatý program a občerstvení. Den pak bude pokračovat v bigbeatovém duchu, když od 19 hodin v hospodě U Lípy zahraje legendární rakovnická kapela Brutus. Hodinu před půlnocí ji vystřídá skupina Greyhound.

Letošní poutnická sezona na mariánské poutní trase Skokovská stezka bude zahájena společným třídenním putováním s obrazem z Teplé do Skoků. Sraz poutníků bude ve čtvrtek 4. července 2013 v 10 hodin před klášterním kostelem v Teplé. Po přivítání zástupci kanonie premonstrátů Teplá a požehnání se účastníci vydají na I. etapu. Více k organizaci letošního putování na webu Skoků www.skoky.eu.

Karlovarská rocková mapa nabízí v pátek a sobotu přehlídku regionálních kapel, která se poprvé uskuteční v Lokti. Headlinerem pátečního večera jsou ŠKWOR, sobotního pak formace B.S.P. Festival začíná po oba dva dny ve 12 hodin. Pod hradem v Lokti tak bude znít rock, metal, punk i pop a to vše bude k vidění od 5. července do 6. července. Představí se kapely, které tvoří současnou mladou hudební scénu, vítězové ročníků hitparády KVRM, ale také už dnes nad regionálně známé kapely.

Již po čtvrté se sejdou fanoušci rychlých a historických automobilů o svátečním víkendu 6. a 7. července na trati z Bečova nad Teplou směrem na Krásno. Dostaveníčko si zde dají závodníci Českého mistrovství závodů automobilů do vrchu, populárního Edda Cupu ve dvoudenním klání k bojům nejen o stupně vítězů v jednotlivých vypsaných třídách, ale i o body do celkové klasifikace. Podívanou, která rozechvěje duši každého fanouška automobilových závodů nabízí velmi silně obsazená kategorie historických automobilů.

Výstava fotografií ve Smetanových sadech ukazuje, jak se v životě cítí lidé s nemocí motýlích křídel. Že obyčejné věci mohou být nebezpečné či svazující, to si na vlastní kůži vyzkoušeli Jiří Bartoška, Milan Lasica, Marek Eben nebo Aňa Geislerová. Do světa EB po-otevírá dveře Ostnatá kavárna u Smetanových sadů. Přijďte si odpočinout, vychutnat dobrou kávu a zároveň se na chvíli ocitněte ve světě takovém, jak ho vnímají lidé, jejichž kůže je jako křídla motýla.

Plzeňsko

Zítra (5. 7.) se od 14:00 hodin konají na Křížovém vrchu u Stodu Letní slavnosti a uctění památky mistra Jana Husa. Na programu bude výstava fotografií, vystoupení šermířské skupiny Panteleon, koncertovat bude Zlata Kráčmerová a kapela Šrumec.

Festival dechových hudeb se v Kramolíně na jižním Plzeňsku koná zítra (5. 7.) od 11.00 hodin na krytém parketu na závodišti. Účinkují Březovská desítka, Malá muzika Nauše Pepíka, Domažličanka, Vrchovanka a Doubravanka.

Dobříč na severním Plzeňsku zve zítra (5. 7.) na pivní slavnosti, které se od 13.00 hodin konají v areálu tamní TJ Sokol. Pro děti je připravena obří skluzavka, hrát bude Dechovka Pavla Saka, akci moderuje Jiří Terš.

V Dolanech u Hlinců se v kostele sv. Petra a Pavla zítra (5. 7.) od 14.00 hodin koná vernisáž výstavy, na níž svou tvorbu představují členové sdružení výtvarníků Nefosin. A v sobotu (6. 7.) se u kostela koná od 19.00 hodin taneční zábava s kapelou Repelent.

Radčičtí zahrádkáři pořádají zítra (5. 7.) od 19.00 hodin Uctění památky mistra Jana Husa v areálu Sokola Radčice. Nejprve bude na programu stopovačka pro děti , od 20.00 hodin se uskuteční koncert středověké hudby, následovat bude lampionový průvod, šermířské vystoupení, povídání o Janu Husovi, sborový zpěv a ohňová show i diskotéka J. Hajajse.

Ve Vodokrtech na jižním Plzeňsku se zítra (5. 7.) koná od 14.00 hodin na koupališti pouť spojená s neckyjádou, pivním pětibojem a taneční zábavou se skupinou Hájenka.

Zítra (5. 7.) to bude 326 let od doby, kdy Isaac Newton vydal své Matematické principy. Tuto skutečnost připomene ve dnech 5. 7. července plzeňská Techmanie. V době od 9.00 do 17.00 hodin si v ní děti budou moci vyzkoušet řadu experimentů s newtonskou kapalinou.

Zítra (5. 7.) začíná třídenní úněšovská pouť, která nabídne směs sportovních klání i tanečních zábav. Konat se budou fotbalové i nohejbalové turnaje, vystupovat se chystají kapely Storm, Separace a Agnes Band. V neděli (7. 7.) se v kostele od 8.00 hod. koná mše.

V sobotu (6. 7.) začíná v Mariánské Týnici festival S hudbou za památkami Plzeňského kraje 2013. V kostele Zvěstování Panny Marie vystoupí violoncellista Jiří Bárta, který zahraje hudbu skladatelů Bacha a Kodályho. Koncert začíná v 18:00 hodin.

Tachovsko

Relaxační ostrůvek plný okrasné zeleně byl vytvořen okolo kostela v Konstantinových Lázních. Slavnostní předání tohoto ostrůvku veřejnosti se uskuteční v pátek od 15 hodin za účasti komorního pěveckého sboru Vox Imperfecta.

Cyrilometodějský koncert se koná v pátek v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Tachově. Na varhany zahraje Jana Vokatá, na trubku Josef Koreis. Začátek je v 15 hodin.

Dechový orchestr mladých Juvenka vystoupí v pátek od 18 hodin v rámci Konstantinolázeňského kulturního léta na promenádním koncertu pod pergolou na náměstí lázeňského města.

Tradiční pouťové rybářské závody se konají v Zámeckém jezírku ve Starém Sedlišti v sobotu 6. července. Začátek je v sedm hodin ráno. Soutěžit se bude o živé selátko.

Na ctibořskou pouť zvou veřejnost organizátoři do obce Ctiboř. Program začíná v sobotu ve 14 hodin. Občerstvení je zajištěno, k tanci i poslechu hraje Václav Komrska.

Rockový festival se koná v sobotu odpoledne a večer na louce za kulturním domem v Konstantinových Lázních. Začátek je v 15 hodin a vystoupí kapely Doro/Warlock Revival, AC/DC Revival, Scorpions Revival, Beat Club 68, Art Time.

Orchestr z Velké Británie zahraje na třetím koncertu letošního ročníku festivalu Dveře jízdárny dokořán. Koncert se uskuteční v neděli 7. července v jízdárně v Tachově-Světcích a publiku se představí Brighton Youth Orchestra pod vedením dirigenta Andyho Sherwooda.

Nevšední výstava starých fotografií zobrazujících město Stříbro pokračuje v Městském muzeu ve Stříbře.

Rokycansko

Těškov zve v sobotu rodáky i přátele obce. Přípravy na sraz rodáků a přátel Těškova jsou v plném proudu. Setkání se uskuteční v sobotu 6. července. Dopoledne je na pořadu prohlídka obce, pietní akt u pomníku padlých a hlavní část akce se koná odpoledne. S krátkou schůzí od 13.30, ukázkami činnosti hasičů (15.30) a fotbalovým zápasem FC proti staré gardě Viktorie Plzeň (16.30). O tečku se postará přátelský a tanečně laděný večer.

Zbirožské hudební léto 2013 pokračuje. V sobotu od 9.30 do 11.30 zni centrem Zbiroha řízná dechovka. Hudební léto pokračuje s muzikanty z 35. pěšího pluku Plzeň.

Nohejbalisté v Pavlovsku pořádají memoriál. Na zesnulé Karla Pšajdla staršího i mladšího zavzpomínají v pátek účastníci nohejbalového turnaje trojic v Pavlovsku. Začínají po deváté hodině.

Mešno se těší na koncert. Kostel Nejsvětější Trojice v Mešně je v sobotu 6. července dějištěm výjimečného koncertu na oslavu výročí 1150 let od příchodu Cyrila a Metoděje. Zazpívá mezzosopranistka Pavla Švestková za doprovodu Roberta Fuchse. Z díla autorky Hany Gerzanicové Crha a Strachota krajem jdou bude předčítat herec Jan Šťastný (alternace Miloslav Tichý). Začátek je v 16 hodin.

Hrádecké letní kino startuje. Populárním Okresním přeborem začíná promítat v pátek od 21.30 letní kino v Hrádku. Na Rokycansku tak zůstal jediný amfiteátr pod širým nebem…

Domažlicko

Západočeská přehlídka tříletých klisen se koná v pátek od 10 hodin na Koňské farmě K+K ve Svržně. Přinese i doprovodný program pro děti a možnost jízdy na elektrickém býkovi. Občerstvení zajištěno.

Neckyjáda v Srbech. Již po 39. se v sobotu vydají nadšenci po řece Radbuze ve vanách a neckách. Závodníci vyjedou ve 14 hodin od Šmelce a splují po řece k mostu v Srbech, kde je cíl. Po vyhlášení výsledků zahraje Mastnej flek.

Císařské slavnosti ve Kdyni. Spousta zábavy čeká v sobotu od 11 hodin na návštěvníky parku u Muzea příhraničí, kde se konají Císařské slavnosti 2013. Na místě nebudou chybět stánky s občerstvením, s keramikou, proutěným zbožím, výrobky z vlny a další.

Dílské letní slavnosti. Třídenní program u příležitosti Cyrilometodějské pouti připravila obec Díly. V pátek se koná mše (10.00), po ní vernisáž výstavy v plenéru Řemesla v kraji pod Čerchovem a večer vystoupení kapely Staří psi. V sobotu dojde v 15 hodin k slavnostnímu otevření nové vyhlídky, poté zahraje ke grilovačce Elixír a od 21 hodin si kapela Zrcadla připomene 25 let existence. Neděle bude od 15 hodin patřit Horalce, ukázce orientálních tanců a vyhlášení výsledků turnaje v kuželkách.

Folklorní slavnost Výhledy. Stará pošta v Klenčí pod Čerchovem ožije v neděli od 15 hodin hudbou a zpěvem. Vystoupí místní mužský sbor Haltravan, Jana Hojdová a Marie Freiová s rodinami, manželé Holoubkovi a dětský soubor Drndálek, dále Národopisný soubor Postřekov, Domažlická dudácká muzika, ženský sbor Canzonetta, folklorní soubor Úsměv z Horní Břízy a Pošumavská dudácká muzika ze Strakonic. V době slavnosti je možné zhlédnout ukázky tradičních chodských řemesel, k mání budou suvenýry a chodské koláče.

Klatovsko

V Chanovicích se koná v sobotu od 10 hodin tradiční Den řemesel. Akce bude v zámeckém areálu a skanzenu. Prezentace řemeslné a podomácké výroby, občerstvení, kulturní program.

Železná Ruda zve na Rysí slavnosti, které se konají u nádraží v Alžbětíně v sobotu od 10 hodin. Připraveny jsou jízdy historickým parním vlakem, kočárem s koňským spřežením, ruční drezínou, řemeslný trh (ukázky a prodej certifikovaných výrobků ze Šumavy), živá hudba Duo Maybe a občerstvení. Ukázka výroby vinutých perel, jízda historických vozidel. Zahraje kapela Švejkova c. k. Merenda, soutěž o ceny.

Hamry v sobotu se uskuteční setkání rodáků obce. Od 10.30 hod. setkání u kostela Panny Marie Bolestné. Českoněmecká mše v kostele za doprovodu Kolegia pro duchovní hudbu Klatovy. Občerstvení na veřejném prostranství u kašny. Ve 14.30 hod. se uskuteční koncert pražského tělesa v kostele. Od 19.00 hodin se bude konat vesnická veselice na sportovišti v předních Hamrech.

Hrad Švihov zve od pátku do soboty na Dobývání hradu. Letošní ročník zavede návštěvníky do první poloviny 16. století na území římsko-německé říše, do časů bouřlivých selských válek. Vzpoura poddaných proti nižší šlechtě bude námětem hlavní bitvy, která bude netradičně rozdělena do dvou částí a doprovodí ji bohatý šermířský a taneční program. Bitva bude v 19.00 a 21.00 hod.

V Kolinci budou v pátek a sobotu Dny městyse Kolince. V pátek začnou slavnosti v 10 hodin tenisovým turnajem, který bude pokračovat i další den. V sobotu ve 14 hod. bude slavnostně otevřena úpravna vody (směr na Jindřichovice). V 15 hod. budou zahájeny výstavy v základní škole Život a dílo Josefa Baťky, obrazy Václava Bejvla Kolinecko a Pošumaví.

V zámeckém parku v 16 hod. zazpívá pěvecký sbor KOS, po něm zahraje pro potěšení Dechovka Františka Opla. Večer od 20 hod. pobaví všechny návštěvníky skupina Exil.