Až do konce června budou v chebské Galerii 4 k vidění snímky italského fotografa Giuliana Colliniho.

„Je jedním z autorů lpících na tradičním fotografickém pojetí. Jeho snímky však zcela tradiční nejsou. I když pracuje převážně s černobílou stupnicí, jeho práce jsou plné odstínů, které podporují naši fantazii," řekl o autorovi na páteční vernisáži Zbyněk Illek. „Černobílá stylizace plně koresponduje se stylizací obsahovou. Reflexe reality u autora sahá k minimalistickému vyjadřování a v některých fotografiích se tento minimalismus dostává až do oblasti abstrakce," dodal.

Giuliano Collini 
Výstava italského autora bude v chebské Galerii 4 k vidění do 30. června. Je možné ji zhlédnout od úterý do pátku od 10 do 18 hodin, v sobotu pak od 10 do 17 hodin. O svátcích je zavřeno.
O 14 dní později uvidí příznivci umění jeho další práce, a to na výstavě s názvem Italia bianca nera. Ta se uskuteční v Městském muzeu Františkovy Lázně od 11. července, to se také od 16 hodin koná vernisáž.

„Mé fotografie nemají svůj program či záměr a nelze se na ně dívat jako na cyklus. Každá má svůj vlastní svět. Snímky nesledují linku nějakého putování, každý žije sám o sobě," říká o fotografiích na výstavě sám autor Giuliano Collini.

Přivezl jste snímky z Itálie, vaše paní ale pochází z Chebu, takže znáte i Českou republiku. Nelákala vás také naše krajina?

Lákala. A mnohokrát. Zatím na to ale bohužel nikdy nebyl čas. Musím říci, že zajímavých míst je zde celá řada. Miluji hlavně české kopečky. Včera jsme například byli na Kladské nebo u Drmoulu to jsou opravdu krásná místa.

Takže by konečně mohly nějaké snímky vzniknout také u nás?

Ani tentokrát to nejspíš nevyjde, protože musíme brzy odjet. V červnu ale skončí má výstava v G4 a v červenci začne další ve Františkových Lázních. A to budu mít dva týdny volna, které bych chtěl využít k dalšímu poznávání české krajiny. Doufám, že pak to konečně vyjde.

Do Františkových Lázní se přesune tato výstava, nebo budou k vidění jiné snímky?

Nepůjde o stejné fotografie.

A jaké to budou? Budete vystavovat i barevné snímky?

Barevné určitě ne. Zbožňuji černobílé fotografie, takže barevné se na výstavu nemají příliš šanci dostat, i když samozřejmě nějaké mám. Ve Františkových Lázních vystavím snímky, které jsou věnované spíš konkrétním místům. Ty, které lze zhlédnout v G4, jsou víc abstraktní. Bylo by v podstatě možné je pořídit kdekoliv.

Je podle vás možné uživit se v Itálii fotografováním?

Myslím, že v dnešní době by nebylo jednoduché uživit se tímto druhem fotografie. Ale pro mě je fotografování taková vnitřní záležitost, kterou potřebuji.