Magdeburská kronika je vzácný, bohatě iluminovaný rukopis na pergamenu z roku 1525. Iluminace není omezena jen na iniciály, zdobené jsou i mnohé další stránky a přítomní si ji mohli zblízka prohlédnout.

„Kronika je psána z církevního pohledu, ale v té době měla církev vliv na celou společnost. Jsou v ní shrnutá církevní i politická rozhodnutí a najdeme zde všechny vládce od 9. do 16. století," popsala Petra Jadlovská ze zámku Kynžvart. „Kronika tak může sloužit jako zrcadlo vůči naší Kosmově kronice události jsou zde zmíněné také, ale z jiného pohledu," vysvětlila s tím, že jde o ukázku toho nejzdobnějšího renesančního iluminačního systému.

Prohlídku půl tisíciletí staré vzácné knihy si nenechal ujít ani chebský kronikář Jindřich Josef Turek. „Vidět takový skvost na vlastní oči je úžasný zážitek," řekl. „Soudobé vedení kronik je díky mnoha možnostem trošku na ústupu té původní zamýšlené formě nešlo jen o samotnou informaci, ale také o formu."

On sám píše chebskou kroniku ručně, a navíc ji sám zdobí a ilustruje.

Speciální prohlídka kroniky ale nebyla poslední akcí, která se letos na zámku Kynžvart odehrála.

„Pro letošní rok chystáme ještě dvě akce," řekl kastelán zámku Ondřej Cink. Ta první se odehraje už tento týden v sobotu a na své si přijdou milovníci zimních adrenalinových sportů. „Budeme promítat filmy v rámci druhého ročníku akce Snow film fest." Poslední letošní akce se odehraje v prosinci a půjde o adventní koncert. Jak ale Ondřej Cink podotkl, už také vrcholí přípravy akcí na další sezónu. „Návštěvníky ani příští rok nepřipravíme o tradiční akce, jako je třeba Zámecký jarmark, Hradozámecká noc, noční prohlídky nebo třeba Dny evropského dědictví." Zaměří se ale také na různé návštěvnické skupiny. „Například předloni a loni se na zámku hrálo celý den divadlo pro předškolní a školní děti. To bychom rádi zopakovali," uvedl. Chybět nebudou ani akce s odborným přesahem, jako bylo představení mumie Pentahutrese či Magdeburské kroniky. „Kynžvart je zámek plný pokladů, některé sbírky ale není možné stabilně prezentovat na běžných návštěvních trasách. I proto chceme příští rok ukázat další zajímavé exponáty.