Pro své zdraví, ale i pro dobrou věc udělají něco ti, kteří se zúčastní Františkolázeňské 24hodinovky. Ta nese podtitul „Kilometry pro Achillovu Patu" a potrvá jak název napovídá 24 hodin.

Tradiční listopadová Františkolázeňská mnohahodinovka tentokrát odstartuje v sobotu ve 14 hodin v tamní Ruské ulici. V letošním roce se bude ve Františkových Lázních běhat pro lidi, kteří žijí v Domově pro osoby se zdravotním postižením Pata u Hazlova. „Z výtěžku běžecké benefice dopřejeme lidem z Paty mimořádný zážitek, který by bez našeho přispění mít nemohli. Půjde o vícedenní divadelní dílnu, jejíž součástí je socializační a aktivizační program 'Cirkus Paciento' občanského sdružení Ledovec, která se uskuteční v červnu 2014," uvedla Lucie Poláková, jedna z organizátorek. Jak uvedla, není nutná registrace předem. „Pokud je to ale možné, ulehčí nám to organizačně a dopředu přihlášený účastník nebude stát ve frontě na startovní číslo dlouho," podotkla.

Přihlásit se je možné do pátku 15. listopadu do 11 hodin na http://www.24beh.cz. „Vítaný je ale každý, kdo se pro účast rozhodne až podle toho, jak se v sobotu nebo v neděli vyspí, přijde na místo v čase, který je mu příjemný, a zaregistruje se až na místě," řekla.

A mají se bát přihlásit 'běžci-neprofíci'?

„Vůbec ne, hlavně žádný strach! Akce není určena jen pro běžce, a už vůbec ne jen pro profesionální běžce," ubezpečila případné zájemce Lucie Poláková s tím, že lidé mohou jít třeba jen na procházku. V žádném případě nejsou vyloučení lidé, kteří se považují za nesportovce. Právě naopak, i ti jsou moc vítaní!

Letos na trať nesmí jen koloběžky a kola, protože se očekává rekordní účast.

„Když se ale ten počet rozloží na 24 hodin, nebude to žádný 'přeplněný Václavák', bude to příjemný a veselý společenský zážitek na čerstvém vzduchu, jako prozatím vždycky," dodala.