To vše bylo součástí už několikátého ročníku Adventního odpoledne na hradě Seeberg u Františkových Lázní. Kromě tuzemských návštěvníků nechyběli ani ti z Německa.

„V prvním patře stodoly u hradu Seeberg si malí i dospělí vyzkoušeli vánoční zvyky, jako je krájení jablka, pouštění lodiček, zdobení perníčků anebo lití vosku do vody," poukázala Petra Pavlíková.

V přízemní části si pak všichni přítomní mohli zakoupit čajové pečivo anebo štrúdl, a navíc si poslechli hudební vystoupení.

„To si pro příchozí připravili mladí tanečníci z folklorního souboru Stázka z Teplé a název vystoupení byl Svatou dobu již tu máme," přiblížila organizátorka.

Příprava programu trvá několik měsíců. Nejdelší čas potřebovali organizátoři při domlouvání tanečního vystoupení.

„Tam jsme vše museli dohodnout už v říjnu, aby se tanečníci mohli náležitě připravit. Na ukázkách vánočních zvyků jsme pracovali zhruba měsíc," poznamenala Petra Pavlíková.

Vánoční zvyky, které si mohli lidé na místě vyzkoušet, byly pro některé i novinkou. „Čeští návštěvníci všechny zvyky znají a s radostí si je zkouší. Občas se ale objeví děti, které o nich nic netuší, ale naši spolupracovníci jim vše vždy vysvětlí a ukáží, aby se s nimi seznámily. Němečtí hosté však mnohdy neznají naše zvyky vůbec," dodala Pavlíková.