„Nejdříve budeme začínat zlehka koncerty na mariánskolázeňské kolonádě,“ informoval náměstek ředitele orchestru Vladimír Smutný. První koncerty se budou konat během druhého a třetího červnového víkendu vždy od 10.30 a od 15 hodin.

Orchestr, který v příštím roce bude slavit významné dvousté narozeniny, chystá také benefiční koncert věnovaný mariánskolázeňské nemocnici. „Uskuteční se v sobotu 27. června také na kolonádě a na programu bude krásné dílo Antonína Dvořáka Lužanská mše D dur se sólisty a s pěveckým sborem Čerchovan,“ uvedl.

A hned na začátku července má orchestr v plánu uspořádat koncert s jedinečnými umělci. „Jako sólisté se představí koncertní mistr České filharmonie Jiří Vodička a nejlepší hráč na lesní roh na světě Radek Baborák,“ řekl Smutný. Západočeský symfonický orchestr je nejstarším symfonickým orchestrem v České republice. Jeho historie je spjatá s počátkem lázní a jako rok jeho vzniku se udává rok 1821. Za zmíněných téměř dvě stě let se v hudebním tělese vystřídalo mnoho kapelníků, dirigentů a hudebníků. Celoročně orchestr pořádá pravidelné páteční symfonické koncerty, abonentní koncerty, populární i operetní koncerty. Během léta pak vystupuje na kolonádě. Spolupracuje také s několika vysokými hudebními školami. Je znám také v zahraničí, například v Německu.

Ilustrační snímek.
Budoucí lesníci se mohou stát adjunkty na léto a získat zkušenosti s kůrovcem