Turistická a společenská akce s názvem Setkání u Svatého Vojtěcha se konala o víkendu v Teplé u Mariánských Lázní. Místní turisté a nadšenci se vydali na místo bývalé osady Svatý Vojtěch. Někteří si šli zavzpomínat na své mládí prožité na tomto krásném místě.

„Naše město chce navázat na některé historické tradice, které se vážou k premonstrátskému klášteru v Teplé," uvedla starostka Teplé Jana Čížková. „Jednou z tradičních aktivit byla pouť na Svatého Vojtěcha a my bychom ji chtěli obnovit. Dáváme dohromady pomocí veřejné služby a veřejně prospěšných pracovníků zaniklou obec Svatý Vojtěch. Chceme lidem ukázat nové místo, které v okolí Teplé stojí za to poznat," dodala starostka.

Účastníci pochodu se vypravili na trasu dlouhou přibližně šest kilometrů, která vedla kolem pamětihodností Tepelska. Pochod začal v kostele sv. Jiljí v Teplé, kde se také uskutečnila unikátní výstava obrázků a fotografií známých tepelských čápů.

Na cestu ke Svatému Vojtěchovi se vydaly desítky lidí z celého kraje.

„Na pochod jsem se velice těšila," řekla Danuše Leisnerová z Teplé. „O tomto pochodu se všude povídalo, a tak jsem se zúčastnila. Bála jsem se počasí, ale nakonec to vyšlo skvěle," dodala.
Další turistkou byla také Marie Říhová z Teplé. Ta dokonce osadu Svatý Vojtěch pamatuje. „Ve čtyřicátých letech jsem na Svatý Vojtěch chodila za svojí rodinou. Měla jsem tam babičku a strýčky," zavzpomínala Říhová. „Ti se poté přestěhovali a vesnice zanikla. Vzpomínám, že tam byla nádherná škola, kostel a fara. Bylo to tam opravdu nádherné," dodala.