Unikátní šance se naskytla lidem, kteří o víkendu přijeli do Nového Drahova. Mohli se zde svézt jedinečnou úzkorozchodnou dráhou.

Rudolf Tyller z Iron Monument Clubu navštívil místní úzkorozchodnou dráhu poprvé v roce 1975.

„Když jsme ji s kolegy viděli, řekli jsme si, kdyby jednou fungovala jako muzejní dráha.“

Ačkoliv byla dráha hojně využívaná, postupem let ji začala vytlačovat auta. V úseku okolo rezervace SOOS se ale stále využívá. „Minulý rok jsme zde uspořádali výstavu, která návštěvníky s úzkorozchodnými drahami seznámí,“ vysvětloval. A díky spolupráci se sokolovským muzeem a majitelem dráhy LB Minerals se podařilo po několika měsících dráhu jako takovou otevřít i veřejnosti. „Letos bychom chtěli uspořádat ještě alespoň jeden den otevřených dveří,“ podotkl Tyller s tím, že nejde o poslední akce.

Klub příznivců úzkorozchodných drah chce dráhu udržet v provozu i poté, co ji její majitelé nebudou potřebovat. Vzniknout by zde mělo unikátní muzeum. „U společnosti LB Minerals jsme našli úžasné pochopení. Jim samotným se už podařilo zachovat historickou lokomotivu Deutz OMZ 122 F. Tento typ je v naší republice jediný a v Evropě jsou v provozním stavu tak dva nebo tři kusy,“ nastínil Rudolf Tyller.

Z návštěvnosti měl radost také mistr v lomu Miloslav Zikmund. „Nápad mě zaujal a doufám, že nejde o poslední akci.“

Zahájení sezony se aktivně zúčastnili mnozí zaměstnanci společnosti LB Minerals.

František Vrabec se řízením důlní lokomotivy živí už patnáct let. „Nikdy bych nevěřil, že bude mít akce takový úspěch, a opravdu mě to těší,“ řekl.

A návštěvníci odjížděli spokojení. „O akci jsme se dozvěděli vlastně náhodou a jsme moc rádi, že jsme sem přijeli,“ řekla Hana Černá z Chebu. „I synové, které jen tak něco nezaujme, jsou nadšení.“