„Přestože se o Chebu v posledních měsících mluví především v souvislosti s kolabující nemocnicí, v českém Bergamu i nadále vzniká živá kultura,“ uvedla dramaturgyně Západočeského divadla v Chebu Martina Pokorná. Soubor během druhého divadelního lockdownu připravil prozatím dvě nové inscenace, třetí vzniká právě nyní.

„Dozkoušeli jsme inscenaci hořké komedie Jiřího Havelky Společenstvo vlastníků, ve které hraje téměř celý ansámbl chebského divadla, doplněný několika hosty,“ řekla. Režie inscenované schůze rozhádaného sdružení vlastníků se ujal Jiří Bábek. Původně se měla uvádět v prostoru pro divadlo ne zcela typickém, v přednáškovém sále Městské knihovny v Chebu. „Interní premiéra se uskutečnila v budově divadla, ale věříme, že po obnovení společenského života se plánovanou spolupráci obou kulturních institucí podaří zrealizovat,“ sdělila Martina Pokorná.

Vrchní sestra Karlovarské nemocnice Lucie Škodáčková o koronaviru a situaci v nemocnici
Mrtvých přibývá. Covid je nemoc, nejde obejít jako vládní opatření, říká sestra

Druhým titulem, který herci dozkoušeli a který je připraven pro diváky, je Hra, která se zvrtla. Jedná se o koprodukční projekt Západočeského divadla v Chebu a činohry Karlovarského městského divadla. Bláznivá komedie ukazuje v praxi Murphyho zákony, kvůli kterým se pokazí všechno, co může. „Chebští a karlovarští herci představují skupinu nadšených ochotníků, kteří se snaží na jevišti předvést klasické britské drama. Přitom zapomínají text i rekvizity, rozpadá se jim scéna, a nakonec budou rádi, jestli svůj velký večer přežijí všichni živí a zdraví,“ přiblížila dramaturgyně děj další hry.

V současné době připravuje divadlo Tartuffe jednu z nejznámějších komedií klasika francouzského divadla Molièra. „Jak poznáme, že nás někdo zneužívá? Komu můžeme věřit? Kdo si vymýšlí a kdo s námi manipuluje? Palčivé otázky, které hra divákům klade, zůstávají aktuální i téměř 350 let od jejího vzniku. Příběh bezskrupolózního svatouška Tartuffa, který se vetře do domu měšťana Orgona a rozloží celou jeho domácnost, inscenuje režisér Petr Mikeska, jehož předchozí chebské režie slavily velké úspěchy,“ nastínila Martina Pokorná.

Všechny připravené inscenace budou uvedeny, jakmile pomine bezpečnostní riziko a divadla budou moci opět hrát. Prozatím je soubor spolu s ostatními repertoárovými tituly udržuje v paměti pravidelnými zkouškami přibližně jednou za měsíc.

54. ročník Mezinárodního filmového festivalu
Letošní filmový festival Karlovy Vary se posouvá. Bude až v srpnu

Vedle běžného zkoušení chebští divadelníci také vymýšlejí a realizují nejrůznější audiovizuální projekty, aby udrželi kontakt se svými diváky. „Nejprve vznikla dvanáctidílná série Minutové hry od českých autorů, natáčená na různých místech Chebu a okolí. Následoval osmidílný vzdělávací cyklus Ámos je kámoš, který mapoval odkaz Komenského v různých oblastech současného života. Natočeno bylo také sedmnáct dílů reklamního cyklu Pusť chlup, kterým Západočeské divadlo podpořilo chebské drobné živnostníky. A konečně Divadelní lexikon, zábavně vzdělávací série o divadelních pověrách a hantýrce. Dosud vzniklo šest dílů a připravují se další. Veškeré zmiňované pořady jsou stále k vidění na internetu i facebookovém profilu Západočes-kého divadla,“ vypočítá dramaturgyně další činnost chebských herců.

V neposlední řadě se řada chebských herců, ale i jevištní technici, rekvizitář, zvukař, obchodní referentka, tajemnice, umělecký šéf i ředitel divadla zapojili do dobrovolnické činnosti. Šlo nejen o pravidelný rozvoz potravinové pomoci od města pro osaměle žijící seniory, ale také o distribuci roušek. „Zásadní aktivitou chebských herců je obsluha telefonní linky pomoci seniorům včetně pochůzek či obstarávání nákupů potřebným,“ dodala Martina Pokorná.