Zdroj: Grafika/DeníkStále více lidí sahá při této příležitosti po nealko radlerech, nápojích vyrobených smícháním nealkoholických piv s ovocnými šťávami. V současné době je tato skupina jednou z nejdynamičtěji rostoucích nápojových kategorií na českém trhu. Za posledních šest let se produkce zpětinásobila a těší se mezi dospělými spotřebiteli stále většímu zájmu. Velký podíl na tom mají novinky nejrůznějších příchutí, jež úspěšně oslovují nové spotřebitele, kteří míchané nápoje z piva dříve nepili.

Na farmě v Lotouši už sklízejí jahody i salátovky, spoléhají na fóliovníky.
Sezóna jahod začíná. Cena? Bude záviset na počasí, říká farmář

Protože se občas objevují polemiky, zda jsou tyto nápoje skutečně nealkoholické a je možné je bez obav konzumovat a následně řídit auto nebo vykonávat jinou činnost vyžadující čistou mysl a soustředění, rozhodla se naše redakce provést test nápojů v této kategorii, tedy nealko radlerů s citrusovou příchutí.

Testy provedl Ústav biotechnologie na VŠCHT. Sledovali jsme obsah alkoholu i kritérium, které mnozí z nás řeší při výběru potravin a nápojů. Obsah sacharidů a cukrů.

Klikněte na grafiku pro zvětšeníZdroj: Grafika/ Deník

Posuzované vzorky obsahovaly 40–65 % nealkoholického piva. Výjimku představoval jeden vzorek s 88 %. Byly naměřeny velmi nízké hodnoty objemu alkoholu, a je tedy možné všechny posuzované radlery označit v souladu se zákonem za nealkoholické nápoje. Pět výrobků z patnácti testovaných bychom mohli zařadit do kategorie nápojů s obsahem alkoholu 0,0 %. Neznamená to, že je obsah alkoholu zcela nulový, ale v souladu s pravidly byly naměřeny hodnoty menší než 0,05 %. U ostatních výrobků se obsah alkoholu pohybuje mezi 0,1–0,3 % objemu. Všechny výrobky spadají pod zákonem předepsaný limit 0,5 %.

Novou automatickou linku na třídění lahví mají v Plzeňském Prazdroji. Jde o jediný stroj v republice a jeden z dvaceti na světě. Za hodinu zvládne zkontrolovat, vytřídit a vložit zpět do správných přepravek 81 tisíc lahví
Novinka v Prazdroji. Unikátní stroj na třídění lahví je jediný v České republice

Energetické hodnoty nápojů se pohybují od 86,3 do 158 kJ/100 ml tzn. 432–790 kJ/na 500 ml plechovku. Sacharidy zde obsažené tvoří 4,9–9,2 g/100 ml, z toho je cukrů 4,4–8,3 g/100 ml. Na rozdíl od jiných nápojů tvoří u nealkoholických radlerů poměrně značnou část cukrů maltóza (0,85 až 3,85 g/100 ml). Maltóza je na rozdíl od fruktózy, která bývá součástí mnohých nealkoholických limonád a šťáv, pro lidské tělo méně zatěžující.

Podle údajů na obale je obsah bílkovin 0–0,5 g/100 ml a nealko radlery prakticky neobsahují tuky. Protože ale podstatnou část všech posuzovaných výrobků tvoří nealkoholické pivo, obsahují nealko radlery vitaminy řady B, především thiamin a riboflavin. Z vitaminů je uváděna pouze u některých výrobků přítomnost B3, B5, B6, B12 a C. Těmito vitaminy jsou obohacovány některé radlery v závěrečné fázi výrobního procesu.

Prof. Ing. Pavel Dostálek, CSc. Ústav biotechnologie, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha   

Karel Hlaváček zmrzlinu vyrábí, ale neprodává. Při focení však dokázal, že nabrat kopeček a pevně ho usadit ho na oplatkový kornout, aby vzápětí nespadl na zem, umí
Vyhlášená zmrzlina. Do Bystřice jezdí i ti, co tam mlsali před půl stoletím

V nealkoholických radlerech najdete méně alkoholu než v kefíru nebo kysaném zelí

Z nutričního hlediska posuzujeme všechny potraviny především z pohledu jejich přínosu energie, obsahu základních živin, minerálních látek a vitaminů. V celkovém hodnocení je samozřejmě důležitý i obsah alkoholu.

Často vzniká u spotřebitelů mylný dojem, že zdraví škodlivý je i velmi nízký obsah alkoholu v nápojích. Není to úplně pravda. Lidské tělo obsahuje malé množství alkoholu, i když zrovna žádný alkoholický nápoj nekonzumujeme. Určité množství alkoholu vzniká ve střevech po zkvašení střevního obsahu působením střevní mikrobioty. Takto vzniklé, nicméně nízké hodnoty nijak neovlivňují chování a pozornost člověka. Ostatně podobně nízké koncentrace alkoholu jako jsou v nealko radlerech (cca 0,3% obj.), lze nalézt i u klasických fermentovaných potravin. Například u testovaných kombucha nápojů byl průměrný obsah alkoholu 0,77 % obj. Vyšší hodnoty mohou být naměřeny i u kvašeného zelí nebo v kefíru.

Pokud jde o cukry, pohybuje se jejich obsah u většiny nealko radlerů mezi 5 a 7 g/100 ml, a je tedy nižší než například v ovocných džusech (obvykle mezi 9 a 11 g/100 ml) nebo slazených limonádách (obvykle mezi 7 a 11 g ). U nealkoholických radlerů tvoří poměrně značnou část maltóza (až 3,85 g/100 ml).

UV boosting je průkopnická francouzská technologie, která má pomoci ochránit vinice před mrazem, suchem a chorobami. Díky ultrafialovým paprskům. V Česku ji jako první testuje vinařství Habánské sklepy.
VIDEO: Zabiják pomáhá vinici. UV záření dá rostlině šok, testují ho u Mikulova

Nealkoholické radlery obsahují poměrně významné koncentrace draslíku a křemíku, a naopak obsahují jen velmi nízké koncentrace sodíku. Vyšší zastoupení draslíku než sodíku je pozitivním faktem, kterým se může chlubit jen málokterá potravina. Draslík je důležitým elektrolytem a třetí nejzastoupenější minerální látkou v těle. Draslík se každodenně podílí na mnoha důležitých procesech, především udržování správné hladiny tekutin a minerálních látek, je součástí především vnitřního prostředí buněk. Křemík patří k důležitým esenciálním stopovým prvkům. V lidské výživě je nezbytný pro správnou tvorbu a růst kostí a chrupavek. Doporučená denní dávka je asi 10–25 mg a nealkoholické pivo nebo radler může být jeho vhodným zdrojem.

V souhrnu: Kategorie nealkoholických radlerů doplňuje trh nápojů určených pro dospělou populaci. V současné době hodně sledovaný obsah cukrů se v jednotlivých variantách sice liší, v průměru je ale jeho množství v nealko radlerech nižší, než bývá ve většině jiných slazených nealko nápojů. Obsah alkoholu je zanedbatelný, v tomto množství nemůže negativně ovlivnit chování ani pozornost konzumenta. Podstatnou část všech posuzovaných výrobků tvoří nealkoholické pivo, díky kterému obsahují nealko radlery vitaminy řady B, především thiamin a riboflavin. Některé výrobky obsahují další vitaminy, například vitamin C, jimiž jsou obohacovány v závěrečné fázi výrobního procesu. Z minerálních složek je relativně vysoký obsah draslíku a křemíku, a tak mohou být nealkoholické radlery jejich velmi dobrým zdrojem. Svým celkovým složením jsou nealko radlery vhodnou alternativou jiných slazených nealkoholických nápojů.

MUDr. Petr Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu, z. s.