Tři roky to trvalo, než hokejisté přešli přes čtvrtfinále. Na letošním šampionátu v Helsinkách a Tampere se Češi dočkali a zahrají i cenný kov. Od medaile je dělí „jen“ dvě výhry.

Čtvrteční postup přes Německo (4:1) režíroval David Pastrňák. Jeden ze sedmi hrdinů zmiňovaného turnaje osmnáctek, kteří se podílí na letošním úspěšném tažení týmu Kariho Jalonena. Vedle hvězdy Bostonu zářil v Lappeenrentě Jakub Vrána, který se stal králem střelců celého turnaje. S medailí na krku se vraceli domů i Jiří Smejkal, Jiří Černoch, Michael Špaček, Jan Ščotka a brankář Karel Vejmelka.

Trenér české reprezentace Kari Jalonen.
Pastrňák: Nejlepší zápas na turnaji. Jalonen po utkání spěchal na utkání Finů

Teď mají na dosah další a mnohem větší úspěch. „Medaile je blízko, ale zároveň hrozně daleko,“ krotí euforii David Pastrňák, jehož přílet z Bostonu během turnaje změnil výkon českého týmu na ledě a zlepšil i atmosféru v kabině.

„Pořád zbývají čtyři týmy v turnaji, to je ještě strašně moc. Čtvrtfinále je teprve první krůček. Máme nějakou misi a celý turnaj jsme se na to připravovali. Prošli nějakým procesem. Musíme se soustředit na další zápas a dobře se připravit,“ nabádá hvězdný kanonýr před sobotní bitvou s obhájci titulu.

„Je za námi jen jeden krok. Budeme se koncentrovat na semifinále,“ přikyvuje brankář Karel Vejmelka, další z pamětníků stříbra ze šampionátu osmnáctek. Mimochodem: Vejmelka s Pastrňákem ve středu, den před čtvrtfinále, oslavili společně šestadvacáté narozeniny.

Klíčový zápas národní tým zvládnul, ale cesta k medaili vede ještě přes jedno vítězství. „Musíme jít dál po malých krůčcích. Trochu se uvolnit, dobít psychickou i fyzickou energii a připravit se na sobotu,“ říká kouč Kari Jalonen.

Česká hokejová fanynka.
České fanynky na hokejovém MS září. Dorazila i maminka Pastrňáka

Před osmi lety se Pastrňák a spol. dokázali v semifinále vypořádat s Kanadou. Výhru 4:3 v prodloužení zařídil David Kaše. Až ve finále Češi padli. Nad jejich síly byli Američané v sestavě s pozdější jedničkou draftu NHL Austonem Matthewsem.

Letos se ve Finsku rýsuje podobný scénář. Oba zámořské týmy jsou v semifinále. Nikdo by se nezlobil, kdyby Češi oplatili Američanům finálovou porážku. Pro těžce zkoušený český hokej by ale znamenala úspěch jakákoliv medaile.

„Všichni máme stejný cíl. Jsme tady proto, abychom přivezli domů nějakou medaili,“ hlásí odhodlaně Jan Ščotka, obránce ze stříbrné osmnáctky.

Podívejte se na sestřih semifinále s Kanadou z MS U18 v roce 2014:

Zdroj: Youtube