První den byl na programu sprint klasickou technikou a Nováková obsadila ve finále konečnou pátou příčku. Následně druhý den přišel na program intervalový závod klasicky a Nováková si připsala na konto první mistrovský titul, když pětikilometrovou trať zdolala ve vítězném čase 13:12.4. O svém triumfu rozhodla už od prvních mezičasů, kde si vedla nejlépe ze všech.

„Bylo to hodně náročné, bylo teplo, sníh odtával, a navíc před námi projelo stopou už hodně lidí. Takže podmínky byly pomalé, sníh nedržel a byl na hole hodně hluboký. Většinu trati jsem proto šla mimo stopu,“ podotkla k podmínkám závodu čerstvá mistryně České republiky Petra Nováková.

Daniel Hozák, LK Slovan Karlovy Vary. Ilustrační foto.
BĚŽECKÉ LYŽOVÁNÍ: Slovaňáci na mistrovství republiky urvali devět cenných kovů

„Já měla začátek uspěchaný, nebyla jsem v klidu, takže jsem pak kolem čtvrtého kilometru trochu zpomalila, ale naštěstí jsem to v posledním stoupání a cílové rovince ubojovala. Závěry jsem nemívala dobré, tak jsem ráda, že se mi povedl,“ popisovala dění na trase Nováková.

Rodačce z Nových Hamrů se pak dařilo i v poslední soutěžní den, kdy se startovalo volnou technikou s hromadným startem. Nováková šla do závodu jako čerstvá držitelka mistrovského titulu ze závodu klasicky s intervalovým startem. A také v desetikilometrovém závodě volně se držela od startu na čele. „První kolo jsem sice tahala, ale jely jsme v takovém klidnějším tempu. Ve druhém ze čtyř okruhů jsem nastoupila v kopci u tunelů a nahoře už jsem měla náskok,“ vracela se k dění na trati Nováková.

„V dalším průběhu jsem se pak snažila ten rozestup hlídat, nechtěla jsem jet nadoraz, protože jsme jely třetí závod ve třech dnech a příští týden už nás čeká Světový pohár. Jsem moc ráda, že se mi podařilo zvítězit,“ pochvalovala si zisk druhého mistrovského titulu Petra Nováková