„Jsem velmi rád, že atletické oddíly a kluby vzaly naši výzvu za svou a našich původně plánovaných 100 atletických mítinků se vyšplhalo až na číslovku 165. Jsem nadšený, že česká atletická rodina bude v jeden den spolu na startu v tak velkém počtu a zahájíme společně závodní atletickou sezonu,“ říká Libor Varhaník, předseda Českého atletického svazu.

České domácí hvězdy se prvního června představí hned na třech atletických mítincích v Kladně, Plzni a Kolíně. „S Českou televizí chystáme přímý přenos, který se bude vysílat živě v pondělí prvního června od 17 do 19 hodin. V něm fanoušci atletiky uvidí nejen dění z kladenského mítinku s hvězdami Špotákovou, Staňkem či Maslákem, ale také vstupy z plzeňského či kolínského stadionu, kde budou závodit další české atletické hvězdy,“ doplňuje Varhaník.

Vše bude uzpůsobeno současným vládním opatřením v souvislosti s koronavirem. „Projekt Spolu na startu budou moci vidět díky výjimce v geoblockingu také zahraniční diváci na live streamu České televize. Jsem rád, že se budeme moci podělit o tento unikátní zážitek v těžké době i se světovým atletickým hnutím a ukázat možnou cestu k zahájení závodní sezony alespoň v domácích podmínkách,“ říká Varhaník.

Atleti 
z Karlovarského kraje se dočkali. Po uvolnění opatření kvůli covidu-19 se mohli totiž navrátit na své atletické stadiony.  Atletické stánky již otevřela většina klubů v kraji 
a začaly se zase naplno věnovat přípravě na zpožděnou sezonu 2020.
Krajská atletika se navrací zpět, na programu bude několik závodů

Klenotem kladenského mítinku bude soutěž oštěpařek, kde se proti sobě utkají světová rekordmanka, dvojnásobná olympijská vítězka a trojnásobná mistryně světa Barbora Špotáková s úřadující vicemistryní Evropy a třetí ženou loňských světových tabulek Nikolou Ogrodníkovou. Na šedesátimetrovou hranici by mohly útočit také někdejší juniorská mistryně Evropy Nikol Tabačková nebo Petra Andrejsková. „Těším se konečně na první závody a věřím, že se 1. června sejdeme společně na startu a zazávodíme si symbolicky všichni v jednu dobu na více než sto šedesáti stadionech v celé České republice,“ vzkazuje Barbora Špotáková. V koulařském kruhu dojde na souboj dvou nejúspěšnějších českých reprezentantů poslední dekády v této disciplíně. Favoritem bude český rekordman a medailista ze tří posledních halových vrcholů Tomáš Staněk. „Do Kladna se velice těším. Konečně mám nějaký impulz a bod naší přípravy, kde si můžeme otestovat, jaká vlastně byla. Na tréninku to vypadá zajímavě, takže jsem zvědavý, jak budu vypadat v kruhu při závodech,“ uvedl závodník s osobním rekordem za 22 metrů. Sekundovat mu bude jeho tréninkový kolega a někdejší dvojnásobný bronzový medailista z HME Ladislav Prášil. Mužská třístovka nabídne v podstatě to nejlepší, co u nás jde. Mezi borci ve startovní listině vyniká trojnásobný halový mistr světa i Evropy a národní rekordman na tratích 200, 300 a 400 metrů Pavel Maslák. Proti němu zakleknou do bloků jeho štafetoví parťáci Jan Tesař, Patrik Šorm a Michal Desenský, kteří nás reprezentovali na loňském světovém šampionátu v Dauhá. Na domácí dráze se bude chtít ukázat čtvrtý z loňského mistrovství Evropy juniorů v Boras a základní kámen štafety, která na stejném šampionátu získala stříbro v národním rekordu své kategorie, Matěj Krsek. V závodě žen na 1000 metrů se můžeme těšit na tradiční souboj našich tří elitních mílařek Simony Vrzalové, Kristiiny Mäki a Diany Mezuliáníkové.

První kolo neoficiální soutěže OFS Karlovy Vary bude na programu o víkendu 30. a 31. května, závěrečné pak o víkendu 26. a 27. června.
Varský OFS rozlosoval neoficiální soutěž, zapojí se osmnáct týmů

„Jako vždy se na naše společné měření sil těším a jsem zvědavá, jak mi prospělo soustředění v domácích podmínkách,“ říká Kristiina Mäki. Její slova doplňuje Diana Mezuliáníková. „Jsem ráda, že se budeme moci konečně sejít na startovní čáře po netradiční přípravě.“ Nedočkavě vyhlíží svůj první start i Simona Vrzalová. „Už se těším na první závod,“ vzkázala. V zajímavém sprintu na 100 yardů proběhne pikantní souboj mezi trenérem a svěřencem, kterými jsou spoludržitel českého rekordu na stovce Jan Veleba a Dominik Záleský, který se připravuje právě pod jeho vedením. Oba jsou členy štafety, která v minulém roce vylepšila letitý národní rekord. „Na první závod sezóny se těším. Se svými svěřenci jsme se připravovali, jak nejlépe jsme v daných podmínkách mohli, tak věřím, že dokážeme předvést solidní výkony. Podle tréninkových ukazatelů by to s Dominikem mohl být velmi zajímavý souboj,“ řekl Veleba. „Dlouhou dobu jsem trénoval a nezávodil. Duely s Honzou pro mě mají vždy speciální náboj. Snad mě to vyhecuje k co nejrychlejšímu času. Myslím, že jsme oba dobře připraveni,“ řekl Záleský, který by si rád připsal cenný skalp svého kouče, který se v posledním roce ovšem nachází v životní formě.

Plzeňský mítink láká na skvělé technické disciplíny. Ve výšce dojde na další duel mezi mladými nadějemi Klárou Krejčiříkovou a Bárou Sajdokovou. Na pozici české jedničky se ovšem bude chtít vrátit Michaela Hrubá. V tyči bude hájit domácí dominanci český rekordman a trojnásobný medailista z velkých mezinárodních akcí Jan Kudlička. Zkušeného matadora se pokusí potrápit mladíci Matěj Ščerba a Dan Bárta. Pro domácí publikum pak bude nejatraktivnější disk mužů, kde nechybí medailisté z loňského MEJ v Boras Jakub a Michal Forejtovi, kteří oblékají dres místní Škodovky. Těžké soupeře budou mít ve dvou nejlepších českých diskařích posledních let Marku Bártovia Tomáši Voňavkovi.