Jakube, poslední zápas v tomto ročníku Ligy mistrů jste prožíval přímo s týmem…

Jsem velmi spokojený, protože soupeř to rozhodně nebyl jednoduchý. Hráli jsme v náročném prostředí haly v Roeselare, domácí těžili z bouřlivé podpory svých fanoušků, navíc se chtěli rozloučit se soutěží úspěchem.

Asi se shodneme, že šlo o jeden z nejlepších výkonů Karlovarska v sezoně…

Zápas byl z naší strany odehraný naprosto s přehledem, hráči předvedli přesně to, co by měli hrát, dodrželi taktické pokyny. Viděli jsme kvalitní výkon, tým se mohl opřít o svoje klíčové hráče a vyhrál zaslouženě.

VK Lvi Praha – ČEZ Karlovarsko 3:2 (25:22, 19:25, 16:25, 25:20, 15:13).
PODÍVEJTE SE: Vary braly v Praze po pětisetové bitvě bod

Co kromě samotných výkonů přinesla Karlovarsku letošní Liga mistrů?

Celkový výsledek v soutěži, který je pro nás famózní. Poprvé v historii klubu se nám podařilo vyhrát v Lize mistrů dva zápasy a mimo to jsme získali bod proti obhájcům titulu a odehráli dva vyrovnané zápasy s velkými favority. Sedm bodů je hodně na tuto soutěž.

I v dalších ohledech ale byla tato sezona v Champions League pro váš klub přelomová…

Ano, zásadní bylo i to, že nám Evropská volejbalová konfederace umožnila hrát domácí zápasy v naší hale míčových sportů. Za to se musíme pochválit, diplomacii jsme zvládli dobře. Naši fanoušci si užili ve vlastním prostředí tři výjimečné sportovní večery a vytvořili skvělou atmosféru. Obdivuji i naše pořadatele a dobrovolníky, jak poctivou a precizní práci odvedli při organizaci domácích utkání Ligy mistrů i při všech výjezdech do zahraničí.

A jaké jsou vaše vyhlídky ve druhé nejprestižnější soutěži Evropy?

V Lize mistrů jsme splnili to, co jsme splnit měli. Pokračujeme mezi osmi nejlepšími v Poháru CEV, kam se dostaly top týmy jako Piacenza, Modena nebo Belchatów. Pro naše hráče i členy realizačního týmu je to hlavně velké zadostiučinění, vedení klubu za tyto výsledky všem děkuje a připraví pro ně menší prémii, která nebyla plánovaná v rozpočtu.

Co letošní výsledky českých mužstev v čele s Karlovarskem říkají o úrovni našeho volejbalu?

Náš klub dokázal, na jakou úroveň je možné se během několika let dostat v extralize i na mezinárodním poli, a tak vnímám výsledky Karlovarska jako velmi významné pro celý český volejbal. V klubovém měřítku se česká extraliga pomalu posouvá do lepšího středu v Evropě. Asi nikdy nebudeme pravidelně porážet týmy z nejbohatších soutěží, jako jsou Polsko nebo Itálie, ale přesvědčili jsme se, že jsme schopní mužstvům z těchto zemí konkurovat.

Karlovarsko uspělo i v Menenu, kde vyhrálo 3:0 na sety.
Dobrá práce. Vary udělaly za Ligou mistrů vítěznou tečku

Rozpočty klubů z nejvyšších soutěží států, které jste uvedl, samozřejmě nelze s českým volejbalovým prostředím srovnávat, ale i Volejbalový klub Karlovarsko má přece za sebou stabilní skupinu partnerů…

Je to tak a jménem vedení klubu jim chci poděkovat za podporu a speciální pomoc. Jde o Skupinu ČEZ, město Karlovy Vary, Karlovarský kraj, společnosti Penta Hospitals, Auto Eder a Ekoslide. V neposlední řadě děkujeme také Českému volejbalovému svazu, který nám při našem působení ve volejbalové Evropě také významně pomohl. Jsme rádi za spolupráci s Českou televizí, díky níž jsme mohli celý náš program v Lize mistrů zprostředkovat divákům na ČT sport a v internetovém vysílání. A volejbaloví fanoušci nepřijdou ani teď o čtvrtfinále Poháru CEV, které jim Česká televize nabídne. Jsme rádi, že jsme propagovali město Karlovy Vary i celý region po Evropě.

Zmiňovaný Pohár CEV vám tedy prodlouží už tak nabitou sezonu. Jak jste připraveni pokračovat v takovém vytížení až do začátku května?

Soutěžní program je pro nás extrémně těžký, protože už teď je jasné, že nejenom v lednu, ale i po celý únor budeme hrát dvakrát týdně. Komplikuje se nám tím i příprava na rozhodující zápasy Českého poháru a následné play-off extraligy. Ale je důležité, že z pohledu evropských pohárů si sezonu můžeme podtrhnout jako velmi úspěšnou, a splněný máme i cíl v podobě vítězství v českém Superpoháru. A teď se pomalu začneme soustředit na vyvrcholení celé sezony.

Tomáš Klement