Reprezentantky USK Praha nemají v nejvyšší soutěži družstev dlouhodobě konkurenci a loni získaly už jedenatřicátý mistrovský titul. Tým, jehož největšími oporami by měly být úspěšné reprezentantky Lada Vondrová s Amálií Švábíkovou a plejáda silných sprinterek, to však letos nemusí mít vůbec jednoduché. Vítězkami základní části extraligy se totiž stal ambiciózní výběr AK Škoda Plzeň, jehož atletky loni získaly stříbro a letos by rády na trůnu vystřídaly. Pokud by se to týmu okolo Terezy Petržilkové či Lindy Suché mělo někdy podařit, tak je to letos. Situace vypadá otevřenější než v minulých letech.

42. ročník Velké ceny města Cheb v atletice.
OBRAZEM: Atleti Juška, Šorm i Petržilková trhali rekordy na Velké ceně Chebu

Loňský bronz obhajuje Dukla Praha, která bude spoléhat na výrazné bodové přísuny například od Nikolety Jíchové nebo Nikol Tabačkové. Každoročně vysoké ambice ovšem mají také atletky z AK Olympu Brno, které loni skončily pod stupni vítězů a rády by se na ně opět vrátily. Finálovou šestici pak doplňují ještě PSK Olymp Praha s Kristiinou Mäki a Dianou Mezuliáníkovou a SSK Vítkovice.

Muži Dukly Praha jsou historicky jednoznačně nejúspěšnějším družstvem. Loni vybojovali v Břeclavi již svůj jubilejní šedesátý titul. Tým z Julisky může tradičně spoléhat na Pavla Masláka, kterého podpoří další kvalitní sprinteři, překážkáři i běžci. Velkou hrozbou však může být Univerzita Brno, která v roce 2020 přerušila řadu let trvající dominanci armádního sportovního klubu a radovala se z historicky prvního na mistrovství České republiky družstev. Svou sílu ukazují brněnští i letos, když stejně jako loni opanovali základní část extraligy.

41. ročník Velké ceny města Cheb.
PODÍVEJTE SE: Atleti Špotáková s Davidíkem rozzářili Velkou cenu města Cheb

Západočeská metropole pomýšlí vysoko i v soutěži mužů. Loni se plzeňští radovali z bronzu, což byl doposud největší úspěch mužského týmu Škodovky. Největší bodový přísun se očekává od výškařského dua Jan Štefela a Josef Adámek. Největším rivalem v boji o stupně vítězů by jim měl být Olymp Praha s Radkem Juškou, Adamem Sebastianem Helceletem nebo Filipem Sasínkem.

Zapomínat ovšem nesmíme ani na Kladno, které spoléhá hlavně na kvalitní vrhače v čele s bronzovým medailistou z mistrovství Evropy v Mnichově Tomášem Staňkem. Šestým týmem do party jsou borci z SSK Vítkovice.

Z extraligové sestavy budou v Chebu chybět muži Slavie a Hvězdy Pardubice a ženy z Kladna. Tyto výběry budou usilovat o setrvaní v nejvyšší soutěži v sobotu na Děkance v rámci extraligové baráže.

V kategorii mužů se doposud z týmového titulu radovala pouze čtyři družstva. Suverénně nejúspěšnější je pražská Dukla s šedesáti zářezy. Reprezentanti AK Kroměříž zvítězili v minulosti třikrát. Olymp Praha ovládl MČR družstev dvakrát a Univerzita Brno jednou.

Zlatá dráha v Chebu chystá historicky první Mistrovství ČR mužů a žen.
Zlatá dráha bude 4. září hostit velké atletické hvězdy na mistrovství ČR

Mezi ženami vede USK Praha s jedenatřiceti tituly před Olympem Praha, jenž jich má na svém kontě osmadvacet. Pětkrát vystoupaly nejvýše Vítkovice a po jednom týmovém zlatu mají Zbrojovka Brno se Spartou Praha.

V Chebu dojde také k jednomu velkému loučení. Poslední závod své dlouhé a úspěšné kariéry zde absolvuje český tyčkařský rekordman a trojnásobný medailista z velkých mezinárodních akcí Jan Kudlička.