V sobotu se v Praze ve sportovní hale Děkanka konal mezinárodní otevřený závod Shinkyokushinkai Karate započítávaný do celkového hodnocení ligy kumite mládeže. Jednalo se již o třetí ročník tohoto nejtěžšího stylu karate. Závod pořádal Sportovní klub KATANA, o.s., z Prahy a v letošním roce se jednalo o druhé kolo ligy kumite.

Františkolázeňský oddíl Shinkyokushinkai – Karate odjel do Prahy v počtu sedmi vybraných závodníků a pod vedením trenéra Františka Čadka si vedli velmi dobře.

Začátek se sice nepovedl a hned v úvodu vypadli dva z favoritů, od kterých se očekávalo umístění na předních příčkách. Vladimír Dlabal a Jan Tomšovic naprosto nečekaně nepostoupili do bodovaného hodnocení. Ani nejlepším závodníků se prostě nemusí vždy dařit.

Napravit se to pokusil Martin Altman, který se probojoval na třetí příčku ve své kategorii. Martinovou silnou stránkou je klid a houževnatost, se kterými do zápasů nastupuje.

Daniel Nerad pomalu získává jistotu a začíná si po několika neúspěšných závodech věřit. Probojoval se na druhé místo a potvrdil tak svou roli favorita oddílu. Druhé místo je totiž jeho nejčastější umístění. Aneta Dúcka po minulých částečně nevydařených závodech nabrala sílu a po jednom vyhraném a jednom prohraném zápase skončila na druhém místě.

Svým tempem a vysokým nasazením obě soupeřky poněkud zaskočila. Nutno dodat, že druhý zápas končila s několika bolestivými zásahy na hraně faulu od zkušené soupeřky z Polska.

Stává se pomalu v letošním roce zvykem, že Tomáš Čech a Tomáš Foldeš se v kategorii starších žáků do 35 kg dělí o první a druhé místo. Na začátku musí porazit několik soupeřů, aby se ve finále setkali v oddílovém „bratrovražedném" souboji. Čech byl úspěšnější a získal první a Foldeš druhé místo. Teď čeká závodníky trochu oddechu od závodů a pomalu se budou připravovat na zkoušku technické vyspělosti, která se bude konat na týdenním letním campu shinkyokushin karate v Žirovicích u Františkových Lázní.

Po prázdninách čeká mladé karatisty z dojo v základní škole ve Františkových Lázních opět dřina a tvrdá příprava na další závody tohoto nejtvrdšího plnokontaktního stylu karate.

(osu)